Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας 21χρονος διέσυρε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ!

Η σύλληψη ενός κατώτατου στελέχους για τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία θέτει αμείλικτα ερωτήματα. Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα μυστικά της υπερδύναμης.

Ενας 21χρονος διέσυρε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να εξηγήσει πώς η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία μπορεί να διαπράχθηκε από έναν 21χρονο, στέλεχος της αεροπορίας, του οποίου ο ρόλος — «τεχνίτης συστημάτων μεταφορών στον κυβερνοχώρο» — απαιτούσε πτυχίο γυμνασίου, άδεια οδήγησης και έως 18 μήνες εκπαίδευσης στην εργασία.

Το FBI συνέλαβε τον Τζακ Τεϊσέιρα, από το Ντάιτον της Μασαχουσέτης, την Πέμπτη, με την υπόσχεση για ταχεία δίωξη.

Στο οργανόραμα του Πενταγώνου η θέση του Teixeira ήταν αρκετά χαμηλή. Μια περιγραφή θέσης εργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας λέει ότι εργαζόμενοι σαν αυτόν «διατηρούν τα συστήματα επικοινωνίας μας σε λειτουργία και διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη συνεχιζόμενη επιτυχία μας». Εντάχθηκε στην υπηρεσία το 2019, σύμφωνα με το ιστορικό του.

Αυτό θα εγείρει το αναπόφευκτο ερώτημα: Εάν ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας έχει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες, ποιος δεν έχει;

«Είναι εξωφρενικό ότι αυτού του είδους τα έγγραφα θα κοινοποιούνται σε μια ασήμαντη μονάδα εθνοφρουρών», δήλωσε ο Ντένις Γουάιλντερ, πρώην συντάκτης του President's Daily Brief. «Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα του Πενταγώνου».

Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της διαρροής, εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια τεράστια υπόθεση που αποκάλυψε όχι μόνο τις εκτιμήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες σε όλο τον κόσμο.

Ένας αξιωματούχος από μια συμμαχική χώρα περιέγραψε πώς τα τηλέφωνα άρχισαν αμέσως να χτυπούν όταν μια αναφορά της Washington Post εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ περιγράφοντας τον δράστη ως στρατιωτικό που άρχισε να μοιράζεται τα έγγραφα με διαδικτυακούς φίλους και γνωστούς, μερικοί από αυτούς απλώς έφηβοι.

Ήταν, υποστήριξε η πηγή στο Bloomberg, μια νέα υπενθύμιση του ερωτήματος που έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ μετά από μια σειρά αποτυχιών στις υπηρεσίες ασφαλείας - εάν το πιο ισχυρό έθνος στη Γη είναι σε θέση να κρατήσει ένα μυστικό. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διέταξε μια επανεξέταση των «διαδικασιών πρόσβασης, λογοδοσίας και ελέγχου» του Πενταγώνου για να βεβαιωθεί ότι μια τέτοια διαρροή δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Ανεξάρτητα από το κίνητρο, ένα ελάττωμα που αποκαλύπτεται από την υπόθεση είναι ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που γνωρίζουν μυστικά των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2019, σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άδεια πρόσβασης σε διαβαθμισμένα έγγραφα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας.

Αυτός ο υπερβολικός διαμοιρασμός δεδομένων έχει τις ρίζες της στις προσπάθειες επέκτασης της ανταλλαγής πληροφοριών μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η ιδέα ήταν ότι μια ευρύτερη διάδοση πληροφοριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας άλλης επίθεσης στο έδαφος των ΗΠΑ.

Η σύλληψη του 

 Το FBI προχώρησε την Πέμπτη σε σύλληψη του μέλους της εθνοφρουράς Jack Teixeira για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ.«Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Jack Teixeira νωρίτερα το απόγευμα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο 21χρονος συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

Ο Jack Teixeira φέρεται να ήταν επικεφαλής του Thug Shaker Central, διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τη διαρροή προμελετημένη εγκληματική ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v