Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aυξημένα κέρδη για τις αμερικανικές τράπεζες

Η JPMorgan αναμένει έσοδα 81 δισ. δολ. καθώς οι καταθέσεις αυξάνονται απροσδόκητα. Οι τραπεζικές μετοχές παίρνουν την ανιούσα. Εκτίναξη εσόδων 45% για τη Wells Fargo. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ.

Aυξημένα κέρδη για τις αμερικανικές τράπεζες

Η JPMorgan ενίσχυσε την καθοδήγησή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα από τα τέλη του περασμένου έτους, οδηγώντας τις μετοχές της εταιρείας υψηλότερα.

Το NII αυξήθηκε κατά 49% το πρώτο τρίμηνο, μεγαλύτερο άλμα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, και η τράπεζα δήλωσε ότι τώρα αναμένει πως το ποσό θα φτάσει περίπου τα 81 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος. Αυτό συγκρίνεται με την πρόβλεψη Ιανουαρίου για 73 δισ. δολ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν 2% από το τέλος του περασμένου έτους.

Η JPMorgan και άλλες μεγάλες τράπεζες επωφελούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε γενικά υγιείς βάσεις – οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και οι επιχειρήσεις είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon. «Ωστόσο, τα σύννεφα που βλέπουμε από τον περασμένο χρόνο παραμένουν στον ορίζοντα και η αναταραχή του τραπεζικού κλάδου προστίθεται σ' αυτούς τους κινδύνους».

Οι μετοχές της JPMorgan, με πτώση 3,8% φέτος έως την Πέμπτη, σημείωσαν άνοδο 5,8% πριν τη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν 20,7 δισ. δολάρια το τρίμηνο, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, η JPMorgan είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές πηγές αβεβαιότητας» στις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος. Οι καταθέσεις στην τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν στα 2,38 τρισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου, έναντι 2,34 τρισ. δολαρίων τρεις μήνες νωρίτερα. 

Η JPMorgan αύξησε το σωρό των αποθεματικών της για δυνητικά επιβαρυμένα δάνεια κατά 1,1 δισ. δολάρια, ενώ τα αποτελέσματα περιλάμβαναν πλήγμα 868 εκατομμυρίων δολαρίων για καθαρές απώλειες επενδύσεων σε τίτλους.

Η Wells Fargo ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το NII της αυξήθηκε κατά 45% το τρίμηνο.

Οι μετοχές της ανέβηκαν 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες για κέρδη.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών πρώτου τριμήνου στα 4,99 δισ. δολάρια ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, από 3,79 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή την περασμένη περίοδο. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 20,73 δισ. δολάρια από 17,73 δισ. δολάρια. Η Wells Fargo αναμενόταν να κερδίσει 1,13 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 20,09 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η FactSet. Ο διευθύνων σύμβουλος Charlie Scharf δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν «ισχυρά» και ότι η τράπεζα «είναι ευτυχής που ήταν σε μια ισχυρή θέση να βοηθήσει στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων που επηρέασαν τον τραπεζικό κλάδο».

Η μετοχή της Citigroup σημείωσε άνοδο 2% στις συναλλαγές πριν από την αγορά, αφού η τράπεζα ανέφερε υψηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η μετοχή της PNC Financial Services σημείωσε άνοδο 4% καθώς η τράπεζα του Πίτσμπουργκ ανέφερε αύξηση κερδών και καταθέσεων και είπε ότι ο δείκτης κεφαλαίου του βελτιώθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v