ΝΑΤΟ καλεί Πεκίνο σε υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό

Ζητά τη θέσπιση και κοινή αποδοχή κανόνων, διά στόματος Στόλτενμπεργκ, καθώς και την αυτοσυγκράτηση και συνεργασία της Κίνας με στόχο τον έλεγχο των πυρηνικών κεφαλών της.

ΝΑΤΟ καλεί Πεκίνο σε υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να συνάψει συμφωνία με την Κίνα σχετικά με τη θέσπιση και κοινή αποδοχή κανόνων που θα διέπουν την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων νέων τεχνολογιών στον στρατιωτικό τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Οργανισμός επιδιώκει την ανάπτυξη κοινών καθολικών προτύπων για τις νέες τεχνολογίες, ακολουθώντας μια στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που συμφωνήθηκε μεταξύ των μελών της συμμαχίας και περιγράφει τις αρχές της υπεύθυνης χρήσης.

«Το επόμενο βήμα θα ήταν τόσο να δεσμευτούμε με την Κίνα σ' αυτές τις αξίες και αρχές όσο ίσως και να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες για τη μετάβαση στην υπεύθυνη χρήση», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε βιντεομήνυμα στο πλαίσιο διάσκεψηw του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό. Πρόσθεσε ότι το προσωπικό του Οργανισμού βρίσκεται σε τακτική επαφή με σειρά πρωτευουσών, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. 

Οι ηγέτες της συμμαχίας των 31 κρατών μελών συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο ότι η Κίνα αποτελεί «συστημική πρόκληση», καθώς οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απειλή για την ασφάλεια που θέτει το Πεκίνο σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, γράφει το Bloomberg. 

«Δεν θεωρούμε αντίπαλο την Κίνα, αλλά η Κίνα θέτει κάποιες προκλήσεις για τα συμφέροντά μας, τις αξίες του ΝΑΤΟ και την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συνεργασία με την Κίνα, καθώς βλέπουμε ότι επενδύει σε νέες σύγχρονες δυνατότητες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερτριπλασιάζοντας τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της μέσα σε λίγα χρόνια».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να παράσχει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο. «Η Κίνα θα όφειλε να είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε περισσότερες συμφωνίες ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της», είπε.

Αξιωματούχοι από περισσότερες από 60 κυβερνήσεις συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο στη Χάγη για να συζητήσουν τις ηθικές και νομικές συνέπειες της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό. Δύο μέρες εκτεταμένων συζητήσεων οδήγησαν σ' ένα «κάλεσμα για δράση», το οποίο αναγνωρίζει τις ανθρώπινες ευθύνες για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v