Αργεντινή: Στο εδώλιο 8 υγειονομικοί για τον θάνατο του Μαραντόνα

Γιατροί και νοσηλευτές κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και για πλημμελή άσκηση καθηκόντων τις τελευταίες μέρες -και κυρίως ώρες- της ζωής του μεγάλου ποδοσφαιριστή.

Αργεντινή: Στο εδώλιο 8 υγειονομικοί για τον θάνατο του Μαραντόνα

Εφετείο της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι οκτώ επαγγελματίες υγείας θα δικαστούν για τον φερόμενο ρόλο τους στον θάνατο του θρύλου του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα.

Οι οκτώ κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια, εάν κριθούν ένοχοι.

Ο Μαραντόνα πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 60 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ κάποιες μέρες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον εγκέφαλο. 

Με ομόφωνη απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών του Σαν Ισίντρο στην Αργεντινή επιβεβαίωσε ότι θα δικαστούν ένας νευροχειρουργός, μια ψυχίατρος και έξι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όλοι εμπλεκόμενοι στην ιατρική περίθαλψη του αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, μεταδίδει το αμερικανικό ESPN.

Ο δικαστής Κάρλος Φάμπιαν Μπλάνκο είπε ότι οι εισαγγελείς προσκόμισαν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για να δικαστούν οι οκτώ επαγγελματίες υγείας.

Η νεκροτομή έδειξε ότι ο πρώην άσος της Μπόκα Τζούνιορς, της Νάπολι και της Εθνικής Αργεντινής πέθανε στον ύπνο του από οξύ πνευμονικό οίδημα, ύστερα από συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες λόγω συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η καρδιά του Μαραντόνα, ο οποίος αντιμετώπιζε σειρά ιατρικών προβλημάτων λόγω ναρκωτικών και αλκοόλ, ζύγιζε σχεδόν δύο φορές περισσότερο από μια κανονική καρδιά.

Το ιατρικό συμβούλιο που διορίστηκε επίσημα για να ερευνήσει τον θάνατο του Μαραντόνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά μέλη της ιατρικής του ομάδας ενήργησαν με «ανάρμοστο, πλημμελή και απερίσκεπτο τρόπο» και δεν τον παρακολουθούσαν σωστά πριν πεθάνει.

Η ιατρική έκθεση ανέφερε επίσης ότι «αγνοήθηκαν τα σημάδια κινδύνου για τη ζωή του ασθενούς», προσθέτοντας ότι ο Μαραντόνα βρισκόταν για τουλάχιστον 12 ώρες «σε παρατεταμένο προθανάτιο στάδιο».

Μία από τις κόρες του Μαραντόνα, η Ντάλμα, έγραψε στο Instagram: «Η διαδικασία είναι επίπονη και αργή, αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη! Όσοι σταμάτησαν να κάνουν τη δουλειά τους [κατόπιν αιτήματος κάποιου ή λόγω αναποτελεσματικότητας] θα κριθούν γι' αυτό!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v