Εκκληση Γέλεν για «εποικοδομητική» σχέση με Κίνα

Μια Κίνα που αναπτύσσεται είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ αρκεί να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Εκκληση Γέλεν για «εποικοδομητική» σχέση με Κίνα

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «εποικοδομητικές και δίκαιες» οικονομικές σχέσεις αλλά θα προστατεύσουν τα εθνικά αμυντικά τους συμφέροντα και θα αντιταχθούν σε προσπάθειες του Πεκίνου να κυριαρχήσει επί ξένων ανταγωνιστών, διαμήνυσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. 

Σε δηλώσεις της στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, η κα. Γέλεν παρουσίασε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια «ουσιαστική», όπως την αποκάλεσε, οικονομική σχέση με την Κίνα.

«Η σχέση μας βρίσκεται ξεκάθαρα σε μια δύσκολη στιγμή» ανέφερε η Γέλεν, η οποία είπε ότι ακόμα ελπίζει να επισκεφτεί το Πεκίνο για να συναντηθεί με τους νέους Κινέζους ομολόγους της. «Ο στόχος μου είναι να είμαι ξεκάθαρη και ειλικρινής» υπογράμμισε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρώην πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η πιο δυναμική, και ότι πιστεύει πως μια Κίνα που αναπτύσσεται είναι προς το συμφέρον και των δύο, εφόσον ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες. 

«Μια πλήρης αποσύνδεση των οικονομιών μας θα ήταν καταστροφική και για τις δύο χώρες. Θα ήταν αποσταθεροποιητική για τον υπόλοιπο κόσμο» προειδοποίηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v