Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θέατρο Μπολσόι ταξιδεύει στις «συμμάχους» Κίνα και Λευκορωσία

Τους δρόμους και τις επιταγές της γεωπολιτικής ακολουθεί μοιραία και η τέχνη, αν και με πρωταγωνιστή... Ιταλό τενόρο. Τη λύπη του για την απώλεια της δημιουργικής συνεργασίας με τη Δύση εκφράζει ο διευθυντής Βλαντιμίρ Ουρίν.

Το θέατρο Μπολσόι ταξιδεύει στις «συμμάχους» Κίνα και Λευκορωσία

Όπως και η ρωσική κυβέρνηση, έτσι και το θέατρο Μπολσόι, που φιλοξενεί δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες όπερας και μπαλέτου στον κόσμο, απομακρύνεται από τη Δύση λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία και στρέφεται ανατολικά, προς την Κίνα.

Ο διευθυντής του Μπολσόι Βλαντιμίρ Ουρίν σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, στην οποία ανακοίνωσε το πρόγραμμα του θεάτρου για το 2023/24, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια της τακτικής δημιουργικής συνεργασίας που είχε με δυτικές εταιρείες θεάτρου και Δυτικούς καλλιτέχνες.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μόνο ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους λαούς να κατανοήσουν ο ένα τον άλλο», είπε. «Ακόμη και στην περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση που έχουμε τώρα στον κόσμο».

Το μπαλέτο Μπολσόι έχει ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κίνα τον Ιούλιο και ο Ουρίν δήλωσε ότι διεξάγονται λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τις παραστάσεις μπαλέτου και όπερας που θα πάνε στην Κίνα το 2024.

Είπε, όμως, ότι οι λόγοι γι' αυτό δεν είναι οικονομικοί και πως είναι μύθος ότι οι περιοδείες στο εξωτερικό αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

«Είναι περισσότερο θέμα εικόνας, να μοιραζόμαστε τα πράγματα που ξέρουμε να κάνουμε [...] έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Αυτή η σεζόν περιλαμβάνει μια ακόμη πρεμιέρα, την όπερα Λουίζα Μίλλερ του Τζουζέπε Βέρντι, με πρωταγωνιστή τον 37χρονο Ιταλό τενόρο Αντόνιο Πόλι, ο οποίος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εμφανιστεί στη Ρωσία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να ταξιδέψει μέσω Τουρκίας λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Πάρα πολλοί Ιταλοί και διεθνείς τραγουδιστές έρχονται εδώ», είπε ο ίδιος. «Για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είναι ένα υπέροχο μέρος για πρόβες και για να τραγουδήσω».

Η ορχήστρα Μπολσόι πρόκειται να συνεργαστεί για πρώτη φορά φέτος με το θέατρο Μάλιι της Μόσχας για μια παραγωγή του έργου του Αλεξάντρ Οστρόφσκι «Το κορίτσι του χιονιού», με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την πρώτη παράστασή του με μουσική Τσαϊκόφσκι.

Το μπαλέτο θα ταξιδέψει επίσης τον Νοέμβριο στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, και τον Ιανουάριο στο Ομάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v