Η Ρωσία γύρισε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στο Διάστημα

Στις μεγάλες επιτυχίες της σοβιετικής και ρωσικής επιστήμης εντάσσεται η ταινία «Πρόκληση», που γυρίστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Νικήσαμε το Χόλιγουντ, και πάλι πρώτοι!». Η υπόθεση και η πρωταγωνίστρια με τα ξανθά μαλλιά που ανεμίζουν χωρίς βαρύτητα!

Η Ρωσία γύρισε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στο Διάστημα

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στο Διάστημα έκανε πρεμιέρα στους ρωσικούς κινηματογράφους την Πέμπτη, αφού η Μόσχα νίκησε ένα αντίπαλο χολιγουντιανό έργο εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία.

Η ταινία «Η Πρόκληση» αφορά την ιστορία μιας χειρουργού που αποστέλλεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να σώσει έναν τραυματισμένο κοσμοναύτη.

Η Ρωσία έστειλε μια ηθοποιό και έναν σκηνοθέτη για 12 ημέρες στον ISS τον Οκτώβριο του 2021, για να γυρίσουν σκηνές στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά.

Το ρωσικό πλήρωμα νίκησε ένα χολιγουντιανό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί το 2020 από τον Τομ Κρουζ, τη NASA και τη SρaceX του Έλον Μασκ.

Σε πρόσφατο γκαλά στο Κρεμλίνο, αυτόν τον μήνα, η ταινία εγκωμιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει η ΕΡΤ.

«Είμαστε οι πρώτοι που γυρίσαμε ταινία μεγάλου μήκους σε διαστημόπλοιο. Για άλλη μια φορά πρώτοι», είπε.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν πρωτοπόρα στα διαστημικά ταξίδια -στέλνοντας τον πρώτο σκύλο, τον πρώτο άνθρωπο και την πρώτη γυναίκα στο Διάστημα, και η αποστολή του κινηματογραφικού συνεργείου προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο με τις επιτυχίες και τις πρωτιές της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας, μετά από αρκετές αποτυχίες.

H υπόθεση και το making of

Στην ταινία «Η Πρόκληση» μια χειρουργός, την οποία υποδύεται η 38χρονη Γιούλια Περεσίλντ, από τις πιο γοητευτικές Ρωσίδες ηθοποιούς, στέλνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να σώσει έναν κοσμοναύτη που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου.

Ο 39χρονος σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο, 39 ετών, υπεύθυνος για την κάμερα, τον φωτισμό και τον ήχο, έφερε πίσω 30 ώρες υλικού, 50 λεπτά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο τελικό μοντάζ.

Η Πέρεσιλντ και ο Σιπένκο υποβλήθηκαν σε τετράμηνη εκπαίδευση προτού μεταβούν στο διάστημα με διαστημόπλοιο συνοδευόμενοι από έναν κοσμοναύτη.

Οι σκηνές γυρίστηκαν στη ρωσική μονάδα του ISS, ενώ κάνουν ένα πέρασμα και τρεις αληθινοί Ρώσοι κοσμοναυτών που βρίσκονταν εκεί.

Η κάμερα ακολουθούσε την Πέρεσιλντ να κινείται στον χώρο, με τα ξανθά μαλλιά της να αιωρούνται στη μηδενική βαρύτητα.

Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, η κάψουλα Σογιούζ MS-18, που έφερε την Πέρεσιλντ και τον Σιπένκο πίσω στη Γη, εκτέθηκε στο κέντρο της Μόσχας.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos και του κορυφαίου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Channel One, το αφεντικό του οποίου Κονσταντίν Ερνστ δεν έκρυψε τη χαρά του που νίκησε το Χόλιγουντ.

«Είμαστε όλοι θαυμαστές της ταινίας "Gravity" (Βαρύτητα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο gnvst;o χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ με πρωταγωνιστές τη Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Όμως, η δική μας "Πρόκληση", που τραβήχτηκε σε πραγματική έλλειψη βαρύτητας, δείχνει ότι ήταν πολύ ανώτερη σε ποιότητα από εικόνες που παράγονται με υπολογιστή στις ταινίες του Χόλιγουντ», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερνστ, η ταινία κόστισε λιγότερο από 1 δισ. ρούβλια (11 εκατ. ευρώ), αν και το συνολικό κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν ένας από τους λίγους τομείς όπου η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν είχαν διακοπεί από τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία.

Πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Roscosmos είναι σκιά του παλιού της εαυτού και υποστηρίζουν ότι η διαστημική επιστήμη δεν μπορεί να ανθήσει σε μια χώρα που υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v