Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cyber όπλα κατά δορυφόρων των ΗΠΑ ετοιμάζει η Κίνα

Απόρρητο έγγραφο της CIA που διέρρευσε, καταγράφει τις προσπάθειες του Πεκίνου να αχρηστέψει ή να καταλάβει εχθρικούς δορυφόρους σε περίπτωση πολέμου.

Cyber όπλα κατά δορυφόρων των ΗΠΑ ετοιμάζει η Κίνα

Η Κίνα κατασκευάζει εξελιγμένα όπλα στον κυβερνοχώρο για να «αρπάξει τον έλεγχο» εχθρικών δορυφόρων, καθιστώντας τους άχρηστους σε ό,τι αφορά την αποστολή δεδομένων ή την επιτήρηση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ώθηση της Κίνας να αναπτύξει δυνατότητες «άρνησης, εκμετάλλευσης ή αεροπειρατείας» εχθρικών δορυφόρων αποτελεί κρίσιμο μέρος του στόχου της να ελέγξει τις πληροφορίες, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί βασική παράμετρο «διεξαγωγής πολέμου».

Το έγγραφο, που φέρει τη σήμανση της CIA, εκδόθηκε φέτος και δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Ηταν ένα από τα δεκάδες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Μια τέτοια ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα ξεπερνούσε κατά πολύ οτιδήποτε έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου οι ομάδες ηλεκτρονικού πολέμου έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση ωμής βίας με μικρό αποτέλεσμα.

Αυτές οι επιθέσεις, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, προσπαθούν να μπλοκάρουν τα σήματα μεταξύ των δορυφόρων SρaceX χαμηλής τροχιάς και των επίγειων τερματικών τους, εκπέμποντας σε παρόμοιες συχνότητες από συστήματα παρεμβολής.

Οι πιο φιλόδοξες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την Κίνα στοχεύουν να μιμηθούν τα σήματα που λαμβάνουν οι εχθρικοί δορυφόροι από τους χειριστές τους, εξαπατώντας τους ώστε είτε να καταληφθούν πλήρως είτε να δυσλειτουργήσουν σε κρίσιμες στιγμές μάχης.

Το απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ ανέφερε ότι αυτή η ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να καταλάβει τον έλεγχο ενός δορυφόρου, καθιστώντας τον αναποτελεσματικό να υποστηρίζει επικοινωνίες, όπλα ή συστήματα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης». Οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν ποτέ εάν έχουν παρόμοιες δυνατότητες.

Σε ένδειξη του πόσο κρίσιμες έχουν γίνει οι δορυφορικές επικοινωνίες στον πόλεμο, μια ρωσική κυβερνοεπίθεση πέτυχε να καταστήσει αναποτελεσματικούς χιλιάδες ουκρανικούς στρατιωτικούς routers της Viasat, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε την επίθεση εκείνη την εποχή ως «καταστροφική».

Οι στόχοι της Κίνας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διέρρευσε, είναι πολύ πιο προχωρημένοι. Θα επιδιώξουν να εξαλείψουν την ικανότητα των δορυφόρων, οι οποίοι τείνουν να λειτουργούν σε διασυνδεδεμένα σμήνη, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μεταδίδουν σήματα και εντολές σε οπλικά συστήματα ή να στέλνουν οπτικά και υποκλαπέντα ηλεκτρονικά δεδομένα, σύμφωνα με ειδικούς.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη στρατιωτικής διαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών επικοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v