Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE: Αναζητείται συμβιβασμός για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως το 2030

Αυστηρές κυρώσεις, έως και αποβολή από την αγορά, για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται, και σκληρές διαπραγματεύσεις με τα «απείθαρχα» κράτη μέλη. Προσεχείς πρωτοβουλίες Κομισιόν και ευρωκοινοβουλίου.

EE: Αναζητείται συμβιβασμός για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως το 2030
Κάντρι Σίμσον, Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας

Πιο αυστηρές απαιτήσεις πρόκειται να θέσει στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να περιοριστούν περαιτέρω οι εκπομπές ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.

Οι βουλευτές στις επιτροπές βιομηχανίας και περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσουν τη θέσπιση στόχου για τη μείωση του μεθανίου έως το 2030, γράφει το Bloomberg επικαλούμενο το προσχέδιο της συμφωνίας. Θα καθοριστούν, επίσης, αυστηρά κριτήρια για την παρακολούθηση και επιδιόρθωση διαρροών φυσικού αερίου, προβλέποντας ως ποινή έως και την αποβολή από την αγορά για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται.

Οι συμβιβαστικές τροπολογίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν το έδαφος για σκληρές διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη που υποβάθμισαν βασικά στοιχεία της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προειδοποίησε ήδη τον περασμένο μήνα ότι η Ενωση κινδυνεύει να μείνει πίσω στους κλιματικούς στόχους.

Οι νέες αλλαγές υποστηρίζονται από ευρύ συνασπισμό ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, από τους Πράσινους έως το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι οποίες κατάφεραν να βρουν σημείο συμβιβασμού για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα ανθρακωρυχεία. 

Μετά την ψηφοφορία της Επιτροπής στις 26 Απριλίου, το θέμα θα οδηγηθεί στην ολομέλεια και θα ακολουθήσουν τελικές συνομιλίες με τα 27 κράτη μέλη. Η ΕΕ έχει υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια συμφωνία για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%, ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα δυσκολευτεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v