Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σχέδιο αυστηρότερης εποπτείας για τις «σκιώδεις τράπεζες»

Νέους αυστηρούς κανόνες πρότειναν οι χρηματοπιστωτικές αρχές των ΗΠΑ στον απόηχο των πτωχεύσεων των SVB και Signature. Οι στόχοι της Τζ. Γέλεν.

ΗΠΑ: Σχέδιο αυστηρότερης εποπτείας για τις «σκιώδεις τράπεζες»

Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πρότειναν την ενίσχυση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών εταιρειών, γνωστών και ως «σκιωδών τραπεζών».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παρουσίασε την Παρασκευή πρόταση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) που θα αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται οι μη τραπεζικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γέλεν ανέφερε ότι οι ενέργειες για τη σταθεροποίηση της τραπεζικής αναταραχής από τις πτωχεύσεις των SVB και Signature σταθεροποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Και το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει υγιές, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα» τόνισε η Γέλεν. «Φυσικά συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» πρόσθεσε. 

Αλλά η τραπεζική αναταραχή έδειξε ότι το έργο των εποπτικών αρχών δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτούνται αλλαγές, σημείωσε η Γέλεν. 

Η ίδια δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός μη τραπεζικών εταιρειών ως συστημικά σημαντικών, μια κίνηση που θα τις έθετε υπό την εποπτεία της Fed, έχει καταστεί δύσκολος από αλλές που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ το 2019. Οι νέες οδηγίες καταργούν αυτά τα «αχρείαστα εμπόδια», υπογράμμισε η Γέλεν. 

O χαρακτηρισμός τους ως συστημικά σημαντικών θα καθορίζεται από το «αν η ύπαρξη σημαντικών πιέσεων στην εταιρεία» και η φύση και το εύρος των δραστηριοτήτων της αποτελούν απειλή για την αμερικανική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v