Ευρώπη: Ντεμπούτο και ερωτήματα για τις κοινές προμήθειες αερίου

Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχος οι χαμηλότερες τιμές αλλά ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο.

Ευρώπη: Ντεμπούτο και ερωτήματα για τις κοινές προμήθειες αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει το πρώτο της βήμα για να δημιουργήσει μια δεξαμενή αγοραστών φυσικού αερίου και να τους συνδέσει με πωλητές, για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών που αναστάτωσαν τις αγορές ενέργειας πέρυσι.

Το νέο εργαλείο για κοινές αγορές φυσικού αερίου, γνωστό ως AggregateEU, ανοίγει επίσημα σήμερα. Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση αερίου τους 12 μήνες που ξεκινούν τον Ιούνιο.

Αφού συγκεντρωθούν και αναλυθούν τα δεδομένα -και οι δυνητικοί πωλητές υποβάλουν τις δικές τους προσφορές-, οι δύο πλευρές μπορούν να δουν τις καλύτερες αντιστοιχίσεις και να κλείσουν συμφωνίες μόνες τους ή μέσω ειδικών αντιπροσώπων. Αυτό αναμένεται μετά τις 17 Μαΐου, σημειώνει το Bloomberg.

Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγοραστών φυσικού αερίου, αφού οι περικοπές προμηθειών από τη Ρωσία οδήγησαν σε ακραία αστάθεια τιμών, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να αναζητήσουν κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης. Ενώ η ενεργειακή κρίση έχει αμβλυνθεί ουσιαστικά από τότε που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι εφοδιασμού λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μένει να δούμε αν οι βασικοί αγοραστές -από τη γερμανική Uniper SE έως τη γαλλική Engie SA- θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο και πόσο μεγάλες μπορεί να είναι αυτές οι αγορές. Μετά τις πρώτες προσφορές, η ΕΕ σχεδιάζει να οργανώσει περισσότερες κοινές αγορές, επιβάλλοντας στις κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν ζήτηση για το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Αυτός ο στόχος ισοδυναμεί με περίπου 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος -ή περίπου το 3% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ.

«Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες υπάρχουν τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρούμε ελκυστικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. «Αυτή είναι η στιγμή να αξιοποιήσετε πλήρως το νέο εργαλείο».

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΕΕ αναμένει να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές -από τις ΗΠΑ έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική- γύρω στον Ιούνιο. Ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για το πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο.

«Αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη τιμή απευθείας με τους πωλητές, γιατί να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό AggregateEU;» αναρωτήθηκε ο Kim Talus, διευθυντής του Κέντρου Tulane για το Ενεργειακό Δίκαιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v