Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα φόρος €224 εκατ. χτύπησε τα κέρδη της Santander

H έκτακτη φορολόγηση από την ισπανική κυβέρνηση άφησε την ισπανική τράπεζα με καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν μόλις 1% σε ετήσια βάση, στα 2,57 δισ. το πρώτο τρίμηνο. Πώς πήγε στην Ευρώπη και πώς στις ΗΠΑ.

Εξτρα φόρος €224 εκατ. χτύπησε τα κέρδη της Santander

Εξτρα φόρο ύψους 224 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε η Santander, καθώς μια αμφιλεγόμενη εισφορά που εισήγαγε η ισπανική κυβέρνηση κόστισε στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ένα ποσό ίσο με σχεδόν το 10% των κερδών του πρώτου τριμήνου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκτακτη πληρωμή άφησε την ισπανική τράπεζα με καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν μόλις 1% σε ετήσια βάση, στα 2,57 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα εισοδήματά της στην Ευρώπη, αλλά ανέβασε επίσης τις προβλέψεις για ζημίες δανείων στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν προβλέψει πτώση των κερδών. Ωστόσο, χωρίς τον έξτρα φόρο, που κάλυπτε ολόκληρο το 2023, η Santander είπε ότι τα καθαρά κέρδη της θα είχαν αυξηθεί κατά 8%.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών επέβαλε φόρο 4,8% στα έσοδα των τραπεζών από τόκους και προμήθειες για δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε «έκτακτα» κέρδη στον κλάδο. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τον προσωρινό φόρο.

Στην αγορά των ΗΠΑ, την οποία παρακολουθούν στενά οι αναλυτές, η Santander ανέφερε πτώση 49% στα καθαρά κέρδη, στα 300 εκατ. ευρώ, καθώς έπρεπε να αφήσει στην άκρη περισσότερα χρήματα για πιθανές ζημίες στα καταναλωτικά δάνεια αυτοκινήτων, βασικό πυλώνα της δραστηριότητάς της. Τα κέρδη στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 25%  λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για απώλειες επίσης δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v