Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια λήξης του ουκρανικού. Τόνισε ωστόσο ότι επιτιθέμενος είναι η Ρωσία και η Ουκρανία το... θύμα.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έγινε δεκτός σήμερα στο Μέγαρο της Μονκλόα από τον Πέδρο Σάντσεθ, στο πρώτο ταξίδι στην ευρωπαϊκή ήπειρο του Βραζιλιάνου πολιτικού από τον Ιανουάριο που επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας του. Σε μία προσπάθεια να ξαναβάλει στον διεθνή χάρτη τη Βραζιλία, ο Λούλα εμφανίζεται αντίθετος στον διεθνή απομονωτισμό της Βραζιλίας που επέβαλε ο ακροδεξιός προκάτοχος του, Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον Λούλα ντα Σίλβα για τη «συμμετοχή» του στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά του υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία το θύμα.

Ο Βραζιλιάνος πολιτικός υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός μοντέλου τύπου «G20 για την ειρήνη», με τη συμμετοχή χωρών της Λατινικής Αμερικής, για τη μεσολάβηση μεταξύ των μερών και τον τερματισμό της σύγκρουσης, και πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Κριμαία για να το πετύχει. Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποδαυλίζουν τη σύγκρουση αντί να επιδιώκουν την ειρήνη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε τη σταθερή στάση της Ισπανίας για την Ουκρανία: «Θέλουμε και οι δύο δίκαιη και διαρκή ειρήνη και είναι σημαντικό να εμπλακούμε όλοι στον σεβασμό των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, της εδαφικής ακεραιότητας και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες (…) Υπάρχει ένας επιτιθέμενος που είναι ο Πούτιν και ένας λαός που αγωνίζεται για την ακεραιότητα και την ελευθερία του», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σάντσεθ τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η φωνή της χώρας που δέχεται επίθεση, της Ουκρανίας, και του προέδρου της Ζελένσκι, και να ληφθεί υπόψη η φόρμουλα ειρήνης του».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v