Ο διεθνής τουρισμός προσκαλεί τους διστακτικούς Κινέζους

Απαραίτητη για την ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού η επάνοδος των Κινέζων στο εξωτερικό, όμως αργεί. Βρίσκεται μόλις στο 12,4% των επιπέδων του 2019, παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών και την έναρξη της περιόδου διακοπών στη χώρα.

Ο διεθνής τουρισμός προσκαλεί τους διστακτικούς Κινέζους

Στις παραμονές της εβδομάδας διακοπών για την εργατική πρωτομαγιά στην Κίνα, περισσότεροι από τους μισούς Κινέζους λένε ότι δεν έχουν σχεδιάσει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό φέτος, ενώ το 31% λέει «όχι» στα διεθνή ταξίδια γενικότερα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει το Bloomberg.

Η επάνοδος των Κινέζων στο εξωτερικό θεωρείται απαραίτητη για την ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού. Πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εξερχόμενων τουριστών στον κόσμο, συνεισφέροντας 253 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2019.

Συνεχής όμως είναι η επιφυλακτικότητα και αμελητέα η βελτίωση από τις αρχές του 2023, λίγο πριν τερματιστούν οι πολιτικές της χώρας για μηδενικό Zero, όταν το 40% των Κινέζων ταξιδιωτών δήλωνε ότι, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, δεν σχεδίαζε διακοπές στο εξωτερικό.

Η έρευνα της εταιρείας Dragon Trail International διεξήχθη από τις 4 έως τις 7 Απριλίου, ενόψει της εβδομάδας διακοπών του Μαΐου αλλά και της καλοκαιρινής περιόδου. Ερωτήθηκαν 1.012 ταξιδιώτες από 49 πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας.

Μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει κράτηση για διεθνή ταξίδια το 2023, αν και περίπου οι μισοί από τους αναποφάσιστους δήλωσαν θετικοί στο να κλείσουν ένα ταξίδι εκτός συνόρων πριν από το τέλος του έτους. Ο φόβος για την ασφάλεια είναι ο κορυφαίος παράγοντας για να ξανασκεφτεί κανείς ένα ταξίδι, πέρα από την οικονομική και χρονική ευχέρεια. 

Τα αποτελέσματα της Dragon Trail ευθυγραμμίζονται με την αργή ανάκαμψη του όγκου διεθνών επιβατών από την Κίνα, που το πρώτο τρίμηνο του 2023 βρίσκονταν μόλις στο 12,4% των επιπέδων του 2019. Η πλήρης ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών εκτός Κίνας είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη έναν χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης αεροπορικών εταιρειών Ασίας-Ειρηνικού (Association of Asia Pacific Airlines).

Για τους Κινέζους ταξιδιώτες του Μαΐου, το Μακάο και η Τζακάρτα κατατάσσονται ως κορυφαίοι ασιατικοί προορισμοί σε σχέση με το 2019, με το Κάιρο και το Ντουμπάι επίσης στην κορυφή της λίστας των διεθνών κρατήσεων, σύμφωνα με στοιχεία κρατήσεων της ForwardKeys.

Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα, η επιθυμία των Κινέζων να εξερευνήσουν τον κόσμο δεν έχει καμφθεί. Το 75% όσων δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν σίγουρα ή πιθανώς στο εξωτερικό φέτος θα επέλεγε έναν ασιατικό προορισμό, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη. Τα δύο τρίτα προτιμούν κρατήσεις all inclusive.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες επανασυνδέονται με τη χώρα — μεταξύ αυτών η British Airways, που αυτή την εβδομάδα ξανάρχισε τις καθημερινές απευθείας πτήσεις Σαγκάη-Λονδίνο μετά από δύο χρόνια.

Τα κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία εξουσιοδοτούνται να πωλούν πακέτα ομαδικών εκδρομών σε 60 προορισμούς, όπου δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση και για αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εφόσον δικαιούνται βίζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v