Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία εξετάζει μεγαλύτερη προστασία των ανασφάλιστων καταθέσεων

Αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις εξετάζουν οι βρετανικές αρχές μετά την πτώχευση της SVB. Στους φορολογούμενους ο «λογαριασμός».

Η Βρετανία εξετάζει μεγαλύτερη προστασία των ανασφάλιστων καταθέσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζουν μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους ανασφάλιστους καταθέτες άμεση πρόσβαση στα μετρητά τους σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους φορολογούμενους. 

Οι αρχές εξετάζουν εάν ένα μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να αποδεσμευτεί άμεσα για να συμβάλει στη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας της τράπεζας για τους πελάτες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό θα περιλάμβανε μια αξιολόγηση του πόσα μετρητά είναι πιθανό να ανακτήσουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Σε πρώτη φάση, τα κεφάλαια θα καλύπτονταν από τους φορολογούμενους και θα επιστρέφονταν καθώς τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνταν.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο καθώς εξετάζονται διάφορες επιλογές για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος ασφάλισης των καταθέσεων, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του λεγόμενου τραπεζικού πανικού μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μερικών άλλων περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Στις ΗΠΑ το όριο ασφάλισης των καταθέσεων είναι στις 250.000 δολάρια ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις στις 85.000 βρετανικές λίρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v