Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ-κανόνες για χρέος: Μόλις 4 χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν πράσινους στόχους

Η Ελλάδα και τα μισά κράτη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν βασικούς στόχους για το κλίμα, με βάση την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που προτείνει η Κομισιόν.

ΕΕ-κανόνες για χρέος: Μόλις 4 χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν πράσινους στόχους

Η προτεινόμενη αναθεώρηση των κανόνων για το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνει την πλειονότητα των κρατών-μελών χωρίς επαρκή δύναμη για τη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μόνο η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Λετονία θα έχουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για το κλίμα που απαιτούνται για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό, με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη του New Economics Foundation.

Ενώ άλλα κράτη θα μπορούσαν να επιτύχουν λιγότερο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, 13 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, δεν θα μπορούσαν να επενδύσουν αρκετά για να επιτύχουν τους πράσινους στόχους της ίδιας της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση. Η μελέτη έρχεται καθώς το μπλοκ προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα σε καθαρές τεχνολογίες.

«Αυτό είναι χτύπημα για την ΕΕ», δήλωσε ο Sebastian Mang, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής και υπεράσπισης στο New Economics Foundation, το οποίο ζήτησε τη δημιουργία ενός ταμείου της ΕΕ για τον μετασχηματισμό του κλίματος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιτρέψει περισσότερο δανεισμό για τη δράση για το κλίμα».

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καθώς συναντώνται έξω από τη Στοκχόλμη σήμερα Παρασκευή, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v