Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert από ΔΝΤ προς Ευρώπη: Προειδοποιεί για «ανεξέλεγκτη» πτώση στις τιμές κατοικιών

Καμπανάκι προς την ΕΚΤ για απότομη διόρθωση λόγω πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων. Κίνδυνος για τις πληρωμές στεγαστικών δανείων.

Alert από ΔΝΤ προς Ευρώπη: Προειδοποιεί για «ανεξέλεγκτη» πτώση στις τιμές κατοικιών

Για «ανεξέλεγκτη» διόρθωση των τιμών κατοικιών στην Ευρώπη προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια περίοδο που η περιοχή αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό.

Οπως μεταδίδει το CNBC, στην πιο πρόσφατη περιφερειακή οικονομική προοπτική για την Ευρώπη, το ΔΝΤ είπε ότι μια διόρθωση προς τα κάτω βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, αλλά αυτή η πτώση θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια.

«Ανεξέλεγκτη διόρθωση στις αγορές ακινήτων θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη οικονομική δυσχέρεια. Μια διόρθωση της αγοράς κατοικίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχία, τη Δανία, καθώς και στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν περισσότερο από 6% το 2022», ανέφερε το Ταμείο.

«Η πτώση των τιμών των κατοικιών θα μπορούσε να επιταχυνθεί, εάν οι αγορές ανατιμήσουν τους κινδύνους πληθωρισμού και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίξουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτές οι μειώσεις των τιμών θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και τους ισολογισμούς των τραπεζών», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Κίνδυνος για τις πληρωμές των στεγαστικών λόγω αυξημένων επιτοκίων

Οι πληρωμές στεγαστικών δανείων ενδέχεται επίσης να αυξηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια εν μέσω προσπάθειας μείωσης του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα να ξοδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν σε σημείο που να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν σε ένα περιβάλλον όπου οι αποπληρωμές δεν γίνονται.

«Εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τους θεμελιώδεις παράγοντές τους υποδηλώνουν υπερτίμηση 15-20% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται από τον πληθωρισμό, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται πρόσφατα σε πολλές αγορές», ανέφερε το Ταμείο.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των κατοικιών κινήθηκαν καθοδικά κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v