Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Welt: Ένα ελληνικό θέρετρο βρίσκει απάντηση στη σπατάλη τροφίμων

Tο Winnow, ένα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 2022, σαρώνει και ζυγίζει ακριβώς ό,τι μένει στα πιάτα και καταλήγει στα απορρίμματα, αναγνωρίζει τα διάφορα τρόφιμα και υπολογίζει ακόμη και το κόστος όσων δεν έφαγαν οι καλεσμένοι.

Welt: Ένα ελληνικό θέρετρο βρίσκει απάντηση στη σπατάλη τροφίμων
Ένα ελληνικό θέρετρο βρίσκει απάντηση στη σπατάλη τροφίμων

Στο θέρετρο “Sani Resort” στη Χαλκιδική αναφέρεται η εφημερίδα Welt, εξαίροντας τις καινοτόμες προσπάθειες του ομίλου ξενοδοχείων να υιοθετήσει μία φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, αυτή τη φορά με τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. «Στα ξενοδοχεία, σχεδόν πάντα, προς το τέλος, όταν η τραπεζαρία κλείνει, υπάρχουν ακόμα (μισο)γεμάτα μπολ και πιατέλες στον μπουφέ – με τα τρόφιμα αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια ή στους κάδους κομποστοποίησης. Το “Sani Resort” στη Χαλκιδική είναι πλέον ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το θέμα της βιωσιμότητας είναι σημαντικό για τους υπευθύνους. Το θέρετρο ονομάστηκε το 2022 ως “το κορυφαίο πράσινο πολυτελές θέρετρο στον κόσμο”, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από το 2020 και τροφοδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και τώρα, θέλει επίσης να βάλει τέλος στη σπατάλη τροφίμων στις κουζίνες των ξενοδοχείων - με το Winnow, ένα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 2022.

Το Winnow σαρώνει και ζυγίζει ακριβώς ό,τι μένει στα πιάτα και καταλήγει στα απορρίμματα, αναγνωρίζει τα διάφορα τρόφιμα και υπολογίζει ακόμη και το κόστος όσων δεν έφαγαν οι καλεσμένοι. Οι σεφ λαμβάνουν όλες αυτές τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και διαφοροποιούν αναλόγως τις συνταγές και τον προγραμματισμό του μενού τους για τις επόμενες ημέρες».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί τέλος πως «απώτερος στόχος του “Sani” είναι να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται τουλάχιστον κατά το ήμισυ, καθώς και να εξοικονομηθούν χρήματα και να βελτιωθεί περαιτέρω το οικολογικό αποτύπωμα του τουριστικού θέρετρου».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v