Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει τα μπόνους σε τραπεζικά στελέχη η Ελβετία

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που περιορίζει τις πληρωμές σε κορυφαία στελέχη συστημικών τραπεζών.

Φρενάρει τα μπόνους σε τραπεζικά στελέχη η Ελβετία

Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στις συστημικές τράπεζες να πληρώνουν κάποια μπόνους, περιορίζοντας τις πληρωμές σε κορυφαία στελέχη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίχθηκε από 101 βουλευτές, με 70 κατά, και τώρα πηγαίνει στην Άνω Βουλή για έγκριση, όπου θα γίνει νόμος.

Η Ελβετία μόλις ξεπέρασε μια κρίση που ανάγκασε τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της. Η Credit Suisse Group εξαγοράστηκε από τη UBS Group, αφού έγινε η πρώτη παγκόσμια συστημική τράπεζα που παραλίγο να καταρρεύσει από την αναταραχή της αγοράς το 2008.

Η σιωπηρή κρατική εγγύηση που λαμβάνουν οι μεγάλες τράπεζες σημαίνει ότι κάθε κίνδυνος που αναλαμβάνουν τέτοια ιδρύματα εμπίπτει τελικά στους φορολογούμενους, δήλωσε η Prisca Birrer-Heimo των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία υπέβαλε την πρόταση.

Εκτός από την Credit Suisse και τη UBS, άλλα ιδρύματα που έχουν χαρακτηριστεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ως συστημικά σημαντικά είναι τα Raiffeisen Group, Zuercher Kantonalbank και PostFinance. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ήδη να διατηρούν υψηλότερα αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας και να διατηρούν σχέδια ανάκαμψης και έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v