Βραζιλία: Ερευνα της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου

Ψευδή δεδομένα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στο επίκεντρο, ενώ υπάρχουν και αρκετές ακόμη υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος και οι οποίες ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Βραζιλία: Ερευνα της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη διερεύνηση της εισαγωγής ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε δημόσια συστήματα υγείας. Ατομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καταχωρίστηκαν ως ανοσοποιημένα προκειμένου να λάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό και να μπορέσουν να εισέλθουν σε άλλες χώρες - μεταξύ αυτών και ο ίδιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Η αστυνομία της Βραζιλίας εκτελεί επίσης πολλά εντάλματα σύλληψης, όπως εναντίον του πρώην βοηθού του Μπολσονάρου, αντισυνταγματάρχη Μάουρο Σιντ Μπαρμπόσα, ο οποίος ενεργούσε ως προσωπικός γραμματέας του πρώην προέδρου.

Προ ημερών ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο της Μπραζίλια, ενώ είναι αντιμέτωπος και με έρευνες για ουκ ολίγες υποθέσεις ακόμη.

Πρόεδρος της χώρας από το 2019 έως το 2022, ο Μπολσονάρου ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογική του ήττα από τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Την 8η Ιανουαρίου, μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας. Περίπου 1.800 άτομα συνελήφθησαν.

Παράλληλα, οι αρχές ερευνούν αν ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τη νομοθεσία φέρνοντας στη χώρα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.

Ακόμη, ερευνάται στο πλαίσιο υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, αναφορικά με αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος, όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v