Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

«Σήμα» πιθανής παύσης στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε η κεντρική τράπεζα. Η οικονομία θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις. Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός αλλά η τραπεζική αναταραχή μπορεί να επηρεάσει την οικονομία.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στο επίπεδο του 5 με 5,25% και έστειλε παράλληλα σήμα ότι ενδέχεται να παγώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο από τις τραπεζικές πτωχεύσεις και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Η απόφαση για τη δέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 ήταν ομόφωνη αλλά το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στο πέρας της διήμερης συνεδρίασης δεν περιλάμβανε τη φράση προηγούμενων ανακοινώσεων ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη».

Αντί της φράσης αυτής το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «για να αποφασίσουν σε ποιον βαθμό είναι κατάλληλη περαιτέρω σύσφιξη» οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν πως θα συμπεριφερθούν η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι αγορές τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η φράση αυτή δεν εγγυάται ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της τον Ιούνιο, και στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και η αγορά εργασίας ισχυρή. 

Οι αξιωματούχοι προσθέτουν ωστόσο ότι οι πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v