Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ερευνα για τις ευθύνες της Goldman Sachs στη χρεοκοπία της SVB

Πώς οι εσπευσμένες κινήσεις του τιτάνα της Wall Street, που στόχευαν στη διάσωση της τεχνολογικής τράπεζας της Καλιφόρνιας, την έριξαν στον γκρεμό μια ώρα αρχύτερα. Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών η επίμαχη αποτυχημένη συναλλαγή.

ΗΠΑ: Ερευνα για τις ευθύνες της Goldman Sachs στη χρεοκοπία της SVB

Toν ρόλο της Goldman Sachs στην προσπάθεια της Silicon Valley Bank να συγκεντρώσει κεφάλαια τον Μάρτιο, λίγο πριν καταρρεύσει, θέτουν στο μικροσκόπιό τους κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, διερευνώντας την αποτυχημένη συναλλαγή που ώθησε το αμερικανικό περιφερειακό σύστημα τραπεζών σε κρίση.

Ο τιτάνας της Wall Street συνεργάζεται και παρέχει πληροφορίες στην κυβέρνηση σε σχέση με τις έρευνές της για τη Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που έπαιξε τον Μάρτιο στην τράπεζα που πλέον χρεοκόπησε, αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Η SVB εκφόρτωσε ένα χαρτοφυλάκιο 24 δισ. δολαρίων με ζημία στην Goldman και ζήτησε τη βοήθειά της προκειμένου να συγκεντρώσει τουλάχιστον 2,2 δισ. δολάρια για να καλύψει το έλλειμμα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Η συμφωνία, όμως, δεν ευοδώθηκε και ακολούθησε το bank run που έριξε την SVB στον γκρεμό.

Και, μάλιστα, ένα ειδικό πρόβλημα μιας εξειδικευμένης τράπεζας που εξυπηρετούσε την τεχνολογική βιομηχανία της Silicon Valley γρήγορα μετατράπηκε σε χοντρή ανησυχία συνολικά για τις περιφερειακές τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τη σταθερότητά τους. Ο αντίλαλος έφτασε μέχρι την Ευρώπη, πυροδοτώντας νέα πτώση στις τιμές των μετοχών της Credit Suisse και την άρον άρον απορρόφησή της από την ανταγωνιστική UBS Group, σ' ένα τραπεζικό προξενιό με προξενήτρα την ελβετική κυβέρνηση.

Δημοκρατικοί βουλευτές από την Καλιφόρνια άσκησαν πιέσεις ώστε να διεξαχθεί έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB, ζητώντας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Federal Deposit Insurance Corp. να συμπεριλάβουν τη νεοϋορκέζικη εταιρεία στις προκαταρκτικές τους έρευνες.

Η συναλλαγή που έφερε την καταστροφή

Η κατάρρευση της SVB ξεκίνησε με τον κίνδυνο μείωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Moody's, που θα την ωθούσε στα πρόθυρα της κατηγορίας «σκουπίδια». Σε απάντηση, η SVB ζήτησε από την Goldman να τη βοηθήσει να συγκεντρώσει νέο κεφάλαιο. Η Goldman αγόρασε ένα τμήμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SVB, η οποία είχε ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, η Goldman παρουσίασε το σχέδιό της σε επενδυτές, ούτως ώστε να καλυφθεί αυτή η τρύπα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 2,25 δισ. δολ. από την General Atlantic και άλλους.

Αντίπαλες τράπεζες και επενδυτές, όμως, έδειξαν με το δάχτυλο την Goldman, ιδιωτικά και δημόσια, επειδή απέτυχε να μαζέψει τα κεφάλαια εκ των προτέρων και τρόμαξε την αγορά. Αποδύθηκε σε αγώνα δρόμου, λένε, για να αποτινάξει την απειλή της Moody's, μην αφήνοντας αρκετό χρόνο ώστε να εξερευνηθεί η αγορά και να προσφερθούν χρήματα στο πλαίσιο μιας εξορθολογισμένης συμφωνίας.

Οι πελάτες της SVB έσπευσαν ανήσυχοι να αποσύρουν καταθέσεις, αγγίζοντας εκροές 42 δισ. δολαρίων στις 9 Μαρτίου, δηλαδή ίσες με το ένα τέταρτο των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο φαύλος κύκλος του χάους ανάγκασε την Goldman να εγκαταλείψει την προσφορά και λίγες μέρες μετά οι ρυθμιστικές αρχές είχαν πάρει τον έλεγχο της καλιφορνέζικης τράπεζας. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ τη στιγμή εκείνη. Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη, καθώς πριν από λίγες μέρες ήρθε να την ξεπεράσει η κατάρρευση της First Republic...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v