Μεγάλος σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία

Δεν έχουν καταγραφεί θύματα ή ζημιές. Ασφαλείς οι ηλεκτροπαραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί. Καμία προειδοποίηση για τσουνάμι.

Μεγάλος σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία

Σεισμός 6,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:42 τοπική ώρα (08:42 ώρα Ελλάδος) και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται ότι ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, η οποία δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός έφτασε στην έκτη βαθμίδα της ιαπωνικής κλίμακας Σίντο, η οποία φτάνει μέχρι την έβδομη βαθμίδα, στην πόλη Σούζου, στον νομό Ισικάουα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής US Geological Survey (USGS), ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν ελαφρώς ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών, ενώ σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία το επίκεντρό του βρισκόταν στη στεριά.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Η υπηρεσία σιδηροδρόμων της Ιαπωνίας Japan Railway ανακοίνωσε ότι μετά τον σεισμό διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στο Ναγκάνο και την Καναζάουα, δημοφιλή τουριστική περιοχή.

Σήμερα είναι ημέρα αργίας στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του εορτασμού της "Χρυσής Εβδομάδας", που περιλαμβάνει τέσσερις αργίες, τις οποίες οι Ιάπωνες εκμεταλλεύονται συνήθως για να κάνουν ταξίδια ή για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Η πόλη Σούζου, όπου σημειώθηκε ο σεισμός, βρίσκεται στην χερσόνησο Νότο. Το 2007 σεισμός 6,9 βαθμών έπληξε ψαροχώρι, προκαλώντας τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων και ζημιές σε πάνω από 200 κτίρια.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών σταθμών Σίγκα στον νομό Ισικάουα, όπως και στον Κασιουαζάκι-Καρίουα στον γειτονικό νομό Νιιγκάτα, που βρίσκονται στη ζώνη που επλήγη από τον σεισμό.

Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ίδρυσε γραφείο αντιμετώπισης καταστροφών εντός κέντρου διαχείρισης κρίσεων, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση του σεισμού.

"Κάνουμε έλεγχο για ζημιές στα κτίρια και για τον κόσμο μετά τον σεισμό στον νομό Ισικάουα", σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν για σεισμούς έντασης άνω των 6 βαθμών ή υψηλότερους στην ιαπωνική κλίμακα.

Συχνοί σεισμοί 

Η Ιαπωνία, χώρα που βρίσκεται στη "ζώνη του πυρός" του Ειρηνικού όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα, αντιμετωπίζει συχνά σεισμούς.

Το αρχιπέλαγος έχει αυστηρές κατασκευαστικές προδιαγραφές, ώστε τα κτίρια να είναι ανθεκτικά σε ισχυρούς σεισμούς, ενώ τακτικά διοργανώνονται ασκήσεις ετοιμότητας για να είναι προετοιμασμένος ο πληθυσμός για έναν μεγάλο σεισμό.

Η χώρα εξακολουθεί να στοιχειώνεται από τη μνήμη του σεισμού των 9,0 βαθμών της 11ης Μαρτίου του 2011 στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της και του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε, το οποίο αποτέλεσε την κύρια αιτία του βαρύτατου απολογισμού των σχεδόν 18.500 νεκρών ή αγνοουμένων.

Η πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι που πλημμύρισε από τα κύματα υποχρέωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή και κατέστησε ακατοίκητες ολόκληρες κοινότητες για χρόνια.

Τον περσινό Μάρτιο, σεισμός 7,4 βαθμών συγκλόνισε την βορειοανατολική Ιαπωνία, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v