Σι Τζινπίνγκ: Οι στόχοι της νέας οικονομικής πολιτικής του ΚΚΚ

Συγκεντρωτικό μοντέλο, τεχνολογική αυτοδυναμία, ισχυρή βιομηχανία και τόνωση της εγχώριας ζήτησης στις προτεραιότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ο διεθνής ανταγωνισμός και η δημογραφική πολιτική.

Σι Τζινπίνγκ: Οι στόχοι της νέας οικονομικής πολιτικής του ΚΚΚ

Προεδρεύοντας στη συνεδρίαση ενός κορυφαίου οργάνου χάραξης πολιτικής που θέτει επί τάπητος τις βασικές αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην οικονομία.

Η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα πρέπει «να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της στον καθορισμό σημαντικών οικονομικών πολιτικών», είπε ο Σι στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κρατική China Central Television. Ο Σι, επικεφαλής της επιτροπής, εξήγγειλε ότι θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τη «συγκεντρωτική και ενοποιημένη ηγεσία» του κόμματος στον οικονομικό τομέα.

Ο Σι έχει επιταχύνει την προσπάθεια εμβάθυνσης της επιρροής του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, από τότε που ξεκίνησε την τρίτη θητεία του, δημιουργώντας επιτροπές επίβλεψης όλων των τομέων, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έως την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πιέζει, επίσης, για υψηλή ανάπτυξη με προτεραιότητα στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης, στην επίτευξη τεχνολογικής αυτοδυναμίας και στην αναβάθμιση της βιομηχανίας, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ο πληθυσμός μειώνεται και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ κλιμακώνονται.

Ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός «πλήρους, προηγμένου και ασφαλούς» βιομηχανικού συστήματος, ώστε να διατηρηθούν στρατηγικά πλεονεκτήματα για τη μελλοντική ανάπτυξη στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, όπως ανακοινώθηκε. Η ασφάλεια της βιομηχανίας θα πρέπει να είναι «η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων» ενώ είναι ανάγκη να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη βασικών τεχνολογικών καινοτομιών, προστίθεται.

Τέλος, η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επίσης τόσο ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντινγκ Τσετσιάνγκ, αποφάσισε ότι θα δοθεί έμφαση και στη δημογραφική πολιτική με στόχο να οικοδομηθεί μια κοινωνία «φιλική προς τις γεννήσεις». Με άλλα λόγια, θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους ανατροφής των παιδιών, καθώς στόχος είναι να διατηρηθεί ένα «κατάλληλο επίπεδο γεννητικότητας και το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v