Λαγκάρντ: Ερχεται πτώση στα εταιρικά κέρδη που θα προσγειώσει τον πληθωρισμό

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε η πρόεδρός της, θα ρίξει τα κέρδη των επιχειρήσεων, αφού πρώτα αδυνατίσει το εισόδημα των καταναλωτών. Έτσι θα συγκρατηθεί και ο πληθωρισμός, «διά της αυτοδιόρθωσης». Σύνθημα υπέρ της τόνωσης του ανταγωνισμού.

Λαγκάρντ: Ερχεται πτώση στα εταιρικά κέρδη που θα προσγειώσει τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα εταιρικά κέρδη, που ολοένα και περισσότερο κατηγορούνται ότι τραβούν προς τα πάνω τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλά όσο είναι σήμερα.

«Τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να εξασθενήσουν μεσοπρόθεσμα, λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης που θα οφείλεται στη νομισματική πολιτική, λόγω της μιας κάποιας κάμψης των πραγματικών μισθών και λόγω των περαιτέρω περιορισμών στην προσφορά», ανέφερε η Λαγκάρντ σε επιστολή προς βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Στο βαθμό που προκύπτουν κέρδη λόγω ανεπαρκούς ανταγωνισμού σε ορισμένους τομείς, οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού οφείλουν να λάβουν μέτρα απαγορευτικά ως προς την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, διασφαλίζοντας την άρση αδικαιολόγητων φραγμών», είπε η Λαγκάρντ.

Κι άλλοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την προοπτική να αποδειχθούν σε μόνιμη πηγή πληθωρισμού τα κέρδη των εταιρειών. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε ότι, δεδομένου πως οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές, υπάρχει «πιο ισχυρή αυτοδιόρθωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v