Οι Αργεντινοί απέσυραν καταθέσεις 1 δισ. δολ. μέσα σε έναν μήνα

Βαθαίνει η κρίση στη χώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, με εκροές 6,7% από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το εθνικό νόμισμα έχει χάσει 13% και απειλείται με επίσημη υποτίμηση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 100%.

Οι Αργεντινοί απέσυραν καταθέσεις 1 δισ. δολ. μέσα σε έναν μήνα

Οι Αργεντινοί απέσυραν καταθέσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας τους, στο διάστημα από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου, καθώς εξαπλώνονται φήμες για πιθανή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν από σχεδόν 16,4 δισ. δολάρια στις 20 Μαρτίου σε λίγο κάτω από 15,3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πτώση 6,7%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Στην Αργεντινή, μετά από δεκαετίες νομισματικών κρίσεων και καλπάζοντος πληθωρισμού, οι λογαριασμοί όψεως διατηρούνται μεν σε πέσος, αλλά οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μπορούν να εκφράζονται και σε δολάρια.

Το selloff του πέσο πήρε φωτιά τον Απρίλιο, σε συνθήκες τριψήφιου ετήσιου πληθωρισμού και εν μέσω μείωσης των αποθεμάτων σε δολάρια στην κεντρική τράπεζα. Ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχεται από την κυβέρνηση, οι ελεύθερες κυμαινόμενες παράλληλες ισοτιμίες του πέσο υποχώρησαν περίπου 13% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Το νόμισμα έχει χάσει 30% μέχρι στιγμής φέτος, μακράν η μεγαλύτερη πτώση στις κύριες αναδυόμενες αγορές.

Η οικονομική αστάθεια στην Αργεντινή μαίνεται ενώ επίκεινται προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο και ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη μια υποτίμηση του νομίσματος στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v