Fast-track αποστολή όπλων στην Ταϊβάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας μισού δισ. δολαρίων προς την Ταϊπέι ετοιμάζει η Ουάσιγκτον, ακολουθώντας το «μοντέλο Ουκρανίας» και παρακάμπτοντας τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες, με κίνδυνο να προκαλέσει την μήνιν του Πεκίνου.

Fast-track αποστολή όπλων στην Ταϊβάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκεντρώνει όπλα για την Ταϊβάν, ετοιμάζοντας ένα στρατιωτικό πακέτο ύψους 500 εκατ. δολαρίων και χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τις διαδικασίες fast-track που έχει υιοθετήσει για να επιταχύνει τις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει την αποστολή υφιστάμενων αποθεμάτων αμερικανικών όπλων και υποστηρικτικού εξοπλισμού, χωρίς να προσδιοριστούν περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ρυθμό στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Πεκίνου, έχοντας προειδοποιήσει ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει την ικανότητα εισβολής στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.

Η ειδική εξουσιοδότηση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα παρακάμπτει τη συνήθη μακρά διαδικασία σύναψης συμβάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως λένε οι Αμερικανοί βουλευτές, να συσσωρευτεί απόθεμα όπλων 19 δισ. δολ. που έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην Ταϊβάν.

Το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει έως και 1 δισ. δολάρια για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν μέσω διαδικασιών fast-track, και μάλιστα αρκετοί διαμαρτύρονται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Το Κογκρέσο δεν διέθεσε κεφάλαια για να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός, επομένως το Πεντάγωνο θα πρέπει να αναζητήσει αυτά τα χρήματα αργότερα.

Το αίτημα είναι πιθανό να εξοργίσει την Κίνα και να υπονομεύσει την προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις σχέσεις με το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v