Βρετανία: Ξέφρενα πάρτι για τον Κάρολο στη σκιά της σύλληψης αντιμοναρχικών

Στο κάστρο Ουίνδσορ η κεντρική συναυλία με πρωταγωνιστές Αμερικανούς σταρ. Αλλά και 4.000 λαϊκά πάρτι στους δρόμους. Κάποιοι ωστόσο δεν νιώθουν τιμή, ύστερα από τις δεκάδες συλλήψεις αντιμοναρχικών.

Βρετανία: Ξέφρενα πάρτι για τον Κάρολο στη σκιά της σύλληψης αντιμοναρχικών

Δεύτερη και προτελευταία ημέρα εορτασμών προς τιμήν του νέου βασιλιά Καρόλου η Κυριακή, χωρίς τόσο έντονες τις δεσμεύσεις του αυστηρού βασιλικού πρωτοκόλλου. Όλα κυρίως στρέφονται προς τη διασκέδαση.

Κορυφαία στιγμή της μέρας ήταν η συναυλία της στέψης. Στις 20:00, τοπική ώρα, τα βλέμματα δεν βρίσκονταν στο Λονδίνομ αλλά λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο κάστρο του Ουίνδσορ, το αγαπημένο της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Η σκηνή του φωτίστηκε με τα χρώματα της χώρας, κόκκινο, λευκό και μπλε, έτσι ώστε να σχηματίζει την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρ' όλα αυτά, η συναυλία είχε έντονο αμερικανικό αέρα. Κέιτι Πέρι και Λάιονελ Ρίτσι ήταν οι πρωταγωνιστές της γιορτής, που μάλιστα παρευρέθηκαν και στη στέψη το Σάββατο ως επίτιμοι καλεσμένοι. Το «παρών» έδωσε και ο Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι

Βασιλική οικογένεια και 20.000 πολίτες

Στο καλλιτεχνικό υπερθέαμα συμμετείχε ακόμη, μεταξύ άλλων, το Βρετανικό Βασιλικό Μπαλέτο και η Όπερα. Ακόμα προβλήθηκαν στις γιγαντοοθόνες μαγνητοσκοπημένα βίντεο από τον χολιγουντιανό σταρ Τομ Κρουζ, ενώ ο τραγουδιστής σερ Τομ Τζόουνς απήγγειλε, μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, κάποια άγνωστα και γνωστά στοιχεία για τον βασιλιά Κάρολο.

Την παρουσίαση της διοργάνωσης ανέλαβε ένας από τους κλασικότερους Βρετανούς ηθοποιούς, ο Χιου Μπόνεβιλ, ο πρωταγωνιστής της διάσημης βρετανικής σειράς Downton Abbey, ενώ τα βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι η επιλογή του έγινε διότι πρωταγωνιστούσε στην ταινία του Paddington, για το διάσημο αρκουδάκι-σύμβολο της Βρετανίας που σηματοδότησε τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Παρούσα βέβαια όλη η βασιλική οικογένεια αλλά και 20.000 πολίτες, οι οποίοι εδώ και μέρες είχαν διασφαλίσει τη θέση τους. Σημαντικό να αναφερθεί, βέβαια, ότι αρκετοί καλλιτέχνες είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, όπως η διάσημη Βρετανίδα Αντέλ και ο Χάρι Στάιλς.

Αρνητικός ο απόηχος των δεκάδων συλλήψεων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, σχεδόν 4.000 εκδηλώσεις και πάρτι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έβγαλαν τους Βρετανούς στους δρόμους. Ειδικά φαγητά, όπως το φαγητό της στέψης, η γνωστή coronation quiche, αλλά και τρόφιμα στολισμένα  με βασιλικά σύμβολα και χρώματα είχαν την τιμητική τους. Και φυσικά το ποτό έρρεε άφθονο. Άλλωστε ξημερώνει αργία για τους Βρετανούς, ολοκληρώνοντας το τριήμερο των εορτασμών. 

Δεν υπάρχει όμως παντού εορταστικό κλίμα. Γίνεται σκληρή κριτική από βουλευτές αλλά και γκρουπ υπεύθυνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις 52 συλλήψεις που έγιναν χθες από την μητροπολιτική αστυνομία σε πολίτες που διαδήλωναν κατά της μοναρχίας. Ο αρχηγός του αντιμοναρχικού κινήματος Republic Γκράχαμ Σμιθ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την ίδια μέρα, δήλωσε ότι «δεν έχουμε πια το δικαίωμα μιας ειρηνικής διαδήλωσης». Σε σημερινή συνέντευξή της, η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ δήλωσε ότι «η αστυνομία πρέπει κάποιες φορές να παίρνει δύσκολες αποφάσεις», πιστεύοντας ότι «έγινε σωστή διαχείριση αν αναλογιστεί κανείς την ιστορικότητα της στιγμής».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v