Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση της τιμής του φυσικού αερίου περιμένει η αγορά

Σενάρια για πτώση της τιμής έως και τα 10 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά και ανησυχίες ότι αργότερα μπορεί να ξαναδούμε τιμές στα 100 ευρώ. Αργά προχωρά η αναπλήρωση των αποθεμάτων στην ΕΕ.

Νέα πτώση της τιμής του φυσικού αερίου περιμένει η αγορά

Οι αγορές φυσικού αερίου που απαιτούνται για την αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων της Ευρώπης είναι πιο αργές από ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του χρόνου παρά την πρόσφατη πτώση της τιμής, καθώς ορισμένοι αγοραστές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς της ηπείρου έχουν καταρρεύσει σε ένα μόνο κλάσμα των επιπέδων-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τονώσει τις αγορές, με την κατανάλωση να αργεί να ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης, σημειώνει το Bloomberg. Η εμπιστοσύνη ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν αφήνει πολλούς αγοραστές να περιμένουν προτού συμπληρώσουν τα αποθέματα πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Η μειωμένη χρήση καυσίμων σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες είναι αρκετές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση προς το παρόν, ακόμη και με μειωμένες ροές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου και οι έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 35-36 ευρώ τώρα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ, επισημαίνουν αναλυτές.

Η μεγάλη εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο -το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό αέριο που έφτανε μέσω αγωγών- αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και έντονη αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με άλλους.

Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία δημιουργεί κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group Inc. έως την Boston Group Consulting βλέπουν πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής άνω των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor ASA, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών χαλαρώνουν τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθηκών αερίου. Το ξαναγέμισμα -αν και από πολύ υψηλά επίπεδα- έχει ήδη γίνει πιο αργό από το συνηθισμένο, εν μέσω ενός κρύου Απριλίου.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες στις προθεσμιακές αγορές -αλλά και ανεβασμένες για προμήθειες που αφορούν τον επόμενο χειμώνα-, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor.

«Οι περισσότεροι επομένως δεν θα έκαναν προμήθειες αύριο», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα δείτε τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξάνονται πολύ βραχυπρόθεσμα».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ανοικοδομεί τα αποθέματά της φυσικού αερίου για να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποθέματα είναι ήδη υψηλότερα από το κανονικό και δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα για τον επερχόμενο χειμώνα, είπε ο Haugane.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v