Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μόσχα έσπασε τη συμφωνία για τα σιτηρά, καταγγέλλει το Κίεβο

«Αρνείται να καταχωρίσει και να επιθεωρήσει τα εισερχόμενα πλοία, σε αντίθεση με τους όρους της συμφωνίας», δηλώνει το ουκρανικό υπ. Ανοικοδόμησης. Aνοιχτά της Μαύρης Θάλασσας περιμένουν 90 πλοία, τι ζητά η Ρωσία.

Η Μόσχα έσπασε τη συμφωνία για τα σιτηρά, καταγγέλλει το Κίεβο

Η Ρωσία ουσιαστικά ανέστειλε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αρνούμενη να καταχωρίσει εισερχόμενα πλοία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Ανοικοδόμησης, μεταδίδει το Reuters.

Τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, αλλά η πρόσβαση σε τρία απ' αυτά αποκαταστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, για άλλη μια φορά, ουσιαστικά σταμάτησε την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά, αρνούμενη να καταχωρίσει τα εισερχόμενα πλοία και να πραγματοποιήσει τις επιθεωρήσεις τους. Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Όπως πρόσθεσε, 90 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας για έγκριση, ώστε να μεταβούν στα ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία, που αποσκοπεί στην άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αν δεν ικανοποιηθούν όροι που θέτει για την πρόσβαση και των δικών της εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v