Μαζικές απολύσεις στη Novavax καθώς τα εμβόλια «δεν πουλάνε»

Στην πόρτα της εξόδου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της αμερικανικής εταιρείας. Η ζήτηση εμβολίων μειώνεται και η προσαρμογή στην ενδημικότητα της Covid υπαγορεύει «δύσκολες αποφάσεις»...

Μαζικές απολύσεις στη Novavax καθώς τα εμβόλια «δεν πουλάνε»

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax θα απολύσει έναν στους τέσσερις εργαζομένους της, δηλαδή το 25% του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να μειώσει τα κόστη της καθώς η πανδημία εξασθενεί.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μέριλαντ, ανακοίνωσε το σχέδιο σήμερα, αφού ανέφερε καθαρή ζημία 294 εκατ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι καθαρών εσόδων 203 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε εποχές καλύτερες για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, μεταδίδει o Guardian.

Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 81 εκατ. δολάρια, έναντι 704 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η Novavax αναμένει πωλήσεις για ολόκληρο το έτος που θα κυμαίνονται από 1,4 έως 1,6 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος John C. Jacobs δήλωσε: «Η μείωση του εργατικού δυναμικού μας ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν απαραίτητη για να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα με την ενδημικότητα της Covid.

Η εταιρεία, που είχε σχεδόν 2.000 υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους, θα συγχωνεύσει επίσης εγκαταστάσεις και υποδομές, γράφει το Bloomberg.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 7% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Είχαν μειωθεί 86% τους τελευταίους 12 μήνες, εν μέσω ανησυχιών για το εάν η εταιρεία θα μπορούσε να παραμείνει εν λειτουργία.

Η Pfizer, η Moderna και άλλες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μαζική και ταχεία παραγωγή προϊόντων έναντι της πανδημίας αντιμετωπίζουν τώρα αντιστροφή της ζήτησης, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μείωσε τα επίπεδα συναγερμού έκτακτης ανάγκης και κήρυξε το τέλος της πανδημίας. Όπως και άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, η Novavax προσπαθεί να συνδυάσει το εμβόλιο για την Covid με ένα προληπτικό φάρμακο για τη γρίπη, που θα λαμβάνεται εποχικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v