Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδοφορίας για τις αμερικανικές τράπεζες το 1ο τρίμηνο

Από τους σχεδόν 4.400 τραπεζικούς ομίλους της χώρας, μόλις 197 είχαν απώλειες. Τόνωσαν την κερδοφορία εφάπαξ κέρδη από την απορρόφηση πτωχευμένων τραπεζών.

Ρεκόρ κερδοφορίας για τις αμερικανικές τράπεζες το 1ο τρίμηνο

Τα κέρδη στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 33% από πέρυσι, παρότι ο κλάδος χτυπήθηκε από την πρόσφατη κρίση και τα λουκέτα.

Η τραπεζική αναταραχή ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εικόνα, σχολιάζουν οι Financial Times. Περίπου το ήμισυ της αύξησης των συνολικών κερδών του κλάδου προήλθε από τα εφάπαξ κέρδη που κατέγραψαν οι First Citizens και Flagstar, οι οποίες αγόρασαν τα υπολείμματα της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, αντίστοιχα, μετά την κατάσχεσή τους από τις ρυθμιστικές αρχές και την πώληση τους με discount το Μάρτιο.

Ακόμα κι έτσι, το άλμα στα κέρδη έδειξε επίσης ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ γενικά επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων και τις χαμηλές αθετήσεις δανείων.

Από τις σχεδόν 4.400 τράπεζες της χώρας, μόλις 197 - ή λιγότερο από το 5% - υπέστησαν απώλειες το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την BankRegData, έναν πάροχο δεδομένων που συγκεντρώνει τριμηνιαίες εκθέσεις που υποβάλλουν οι τράπεζες στην Federal Deposit Insurance Corporation. 

Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από άποψη ενεργητικού, είχε το υψηλότερο κέρδος από κάθε άλλη, 11,7 δισ. δολάρια στο τρίμηνο από 6,4 δισ. δολάρια τον ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει τα κέρδη της JPMorgan που δεν ρέουν μέσω της οντότητάς της που ελέγχεται από την FDIC.

Η PacWest, ωστόσο, έχασε 1,2 δισ. δολάρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τραπεζικό όμιλο τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Η τράπεζα της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι προσέλαβε συμβούλους για να επανεξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της. Η Silvergate Bank, η οποία έχασε 538 εκατ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, δεύτερη μετά την PacWest, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει στις αρχές Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v