Μελόνι: Δεν έχουμε αποφασίσει για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος»

Η συζήτηση για την παραμονή της Ιταλίας στην κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» είναι ανοιχτή, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Μελόνι: Δεν έχουμε αποφασίσει για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος»

H ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση για το αν θα εγκαταλείψει την κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και εξετάζει τις επιλογές της, δήλωσε την Τετάρτη η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλία εντάχθηκε στην εμβληματική πρωτοβουλία της Κίνας για τις υποδομές το 2019, επί πρωθυπουργίας Τζουζέπε Κόντε, και έγινε η μόνη χώρα της G7 που συμμετέχει στη συμφωνία. Η συμμετοχή θα ανανεωθεί αυτόματα το 2024, εκτός εάν η Ρώμη αποχωρήσει.

Η Μελόνι υπογράμμισε ότι το κοινοβούλιο θα συμμετέχει στις συζητήσεις για την τύχη της συμφωνίας. 

«Ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση. Η συζήτηση είναι ανοιχτή» σημείωσε η Μελόνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια επανέλαβε ότι ήταν αντίθετη στην αρχική επιλογή ένταξης στην κινεζική πρωτοβουλία. 

Την Τρίτη, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Ιταλία σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2023 να αποχωρήσει από τις επενδυτικές συμφωνίες της με την Κίνα, καθώς η Μελόνι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι -κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα- ότι, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η κυβέρνησή της τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την κινεζική πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v