Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες

Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε απόψε ότι η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών θα μπορούσε να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, την ώρα που αξιωματούχοι των εμπλεκόμενων μερών συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, σε μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία λέει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 18ης Μαΐου, παρά μόνο εφόσον γίνουν δεκτά τα αιτήματά της και αρθούν τα εμπόδια για τις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα. Όπως είπε, η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να την παρατείνουμε για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε πέρσι το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ συμμετέχουν στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και εφαρμόζει τη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v