Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλύτερη εβδομάδα της 20ετίας για τις τουρκικές τράπεζες

Αλμα 27% για τον τραπεζικό δείκτη. Είναι η καλύτερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2002, όταν το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές και προκάλεσε εβδομαδιαία άνοδο 44% στις τραπεζικές μετοχές.

Η καλύτερη εβδομάδα της 20ετίας για τις τουρκικές τράπεζες

Το ράλι στις τουρκικές τραπεζικές μετοχές ενόψει των εκλογών την Κυριακή είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει από τότε που το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο δείκτης Borsa Istanbul Banks σημειώνει άνοδο 27% αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής -είναι η καλύτερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2002, όταν το Ak κόμμα του Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές εκείνης της χρονιάς και προκάλεσε εβδομαδιαία άνοδο 44% στις τραπεζικές μετοχές. Στην κίνηση αυτής της εβδομάδας, η Turkiye Is Bankasi, η οποία ανήκει εν μέρει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ηγείται των κερδών με 35%.

Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, «αναμένεται να τερματιστεί η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τουρκίας, να σταματήσει η παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος και να αναπροσαρμόσει τα επιτόκια σημαντικά υψηλότερα, για να αποκατασταθεί μια κατανοητή και ορθόδοξη νομισματική πολιτική», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank. «Οι τουρκικές μετοχές θα εκτιναχθούν, όχι επειδή οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι με τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά επειδή η αποτίμηση των εταιρειών θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε μια νέα συναλλαγματική ισοτιμία».

Σε άλλες γωνιές της αγοράς, το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους έναντι χρεοκοπίας μειώθηκε κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα στις 477, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, την τελευταία ημέρα trading πριν από την ψηφοφορία. Το τουρκικό ομόλογο του 2047 σε δολάρια αυξήθηκε κατά 5 σεντς αυτή την εβδομάδα στα 75, το υψηλότερο σε ένα χρόνο και περισσότερο. Η λίρα διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα, στις 19,6143 λίρες ανά δολάριο στις 12:15 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Το ράλι στα τουρκικά assets επιταχύνθηκε την Πέμπτη αφού ο υποψήφιος για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ αποχώρησε από την κούρσα. Οι επενδυτές λένε ότι η αποχώρησή του αυξάνει την πιθανότητα ήττας του Ερντογάν, επειδή αφήνει την ψήφο της αντιπολίτευσης λιγότερο διχασμένη.

Επενδυτές στο εξωτερικό έβαλαν 14 εκατομμύρια δολάρια στο iShares MSCI Turkey ETF που είναι εισηγμένο στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα έως την Πέμπτη -ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή από τον Δεκέμβριο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v