ΗΠΑ: Η πτώση στα εταιρικά κέρδη δείχνει ότι η ύφεση έχει ήδη φτάσει

Ο εισηγμένες στον S&P 500 έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση εταιρικών κερδών από το 2016. Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τη χαμηλή πτήση.

ΗΠΑ: Η πτώση στα εταιρικά κέρδη δείχνει ότι η ύφεση έχει ήδη φτάσει

Καθώς η αμερικανική οικονομία πλησιάζει στο χείλος της ύφεσης, η Wall Street υφίσταται ήδη αυτό που θα μπορούσε να αποδειχθεί η πιο παρατεταμένη πτώση των εταιρικών κερδών τα τελευταία επτά χρόνια.

Καθώς η σεζόν κερδών πρώτου τριμήνου πλησιάζει στο τέλος της, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 3,7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι το 78% των εταιρειών ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αυτό είναι λιγότερο εντυπωσιακό από ό,τι ακούγεται, δεδομένου ότι οι αναλυτές είχαν μειώσει τις προσδοκίες τους πριν από την έναρξη της σεζόν.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι πως αυτό ήταν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης κερδών για την εταιρική Αμερική. Οι πτωτικές προβλέψεις για τα κέρδη πλέον επικεντρώνονται γύρω από την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, για την οποία σημειώνεται πτώση κερδών 7,3%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence.

Ο εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση εταιρικών κερδών από το 2016.

Η πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια και ο μαρασμός της καταναλωτικής ζήτησης θα επεκταθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023, εκτιμούν οι αναλυτές, αναθεωρώντας προς το χειρότερο προηγούμενες προβλέψεις ότι η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών θα ξεκινήσει περίπου τότε.

Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ύφεση κερδών από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πτώση κερδών άνω των τριών τριμήνων παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2015 έως το 2016, όταν η Federal Reserve ξεκίνησε τον τελευταίο κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Τραπεζικοί τριγμοί, μαρασμός κατανάλωσης, απολύσεις

Τα περιθώρια κέρδους και η τραπεζική κρίση μεταξύ των βασικών θεμάτων που οδηγούν σε χαμηλή πτήση το 1ο τρίμηνο.

Οι εταιρείες έχουν καταφύγει σε απολύσεις εργαζομένων, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να καταργούνται σε όλους τους κλάδους, από την τεχνολογία μέχρι το λιανικό εμπόριο. Ο αντίκτυπος θα πρέπει να εμφανιστεί στα κέρδη της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου.

«Οι επιπτώσεις στις μικρότερες επιχειρήσεις καθώς ο τραπεζικός δανεισμός μειώνεται σημαντικά θα μπορούσε επίσης να φανεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς επιβραδύνεται η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα και επίσης θα πρέπει να επηρεάσει τον καταναλωτή», δήλωσε ο Paul de la Baume, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη FlowBank SA.

Επαναγορές ιδίων μετοχών

Οι επαναγορές ιδίων  μετοχών από τις εισηγμένες είναι εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες πηγές υποστήριξης για τη Wall Street και για τα κέρδη ανά μετοχή των ίδιων των εταιρειών. Τώρα μειώνονται καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώνονται.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών του S&P 500 το πρώτο τρίμηνο ήταν 21% λιγότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. Και τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσαν να δουν λιγότερες ανακοινώσεις επαναγορά μετοχών, λέει η Goldman, προβλέποντας εξαγορές φέτος στα 808 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 923 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v