Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης για τον β' γύρο Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου

Διέψευσε τις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν, έχοντας το 49,3%. Και ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι θα κερδίσει, ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα. Αρχισε τα παζάρια ο Ογάν. Η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε θέση μάχης για τον β γύρο Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου

Οι δύο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή, καθώς η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου, μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.

Με καταμετρημένο το 98,48% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 49,34% και 45% ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο Σινάν Ογάν (πρώην βουλευτής του ακροδεξιού MHP) συγκεντρώνει το 5,23%. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ογάν θα είναι ο ρυθμιστής στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του κ. Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, που δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».

Την πεποίθησή του εξέφρασε και ο αντίπαλός του, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, αυτός που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», 69 ετών, διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο, έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.

Όμως, κατά τα αποτελέσματα με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων ως τις 03:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας).

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου. «Οι εκλογές δεν μπορεί να κερδηθούν από το μπαλκόνι. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε δεδομένα. Αν το έθνος μάς ζητήσει δεύτερο γύρο, θα δεχθούμε».

Ο Ογάν άρχισε τα παζάρια

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινόν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει.

Διαμήνυσε αρχικά πως θα στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών αν κόψει τους δεσμούς με τους Κούρδους.  Ο Ογάν, μιλώντας στο Der Spiegel σημείωσε: «Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP (σ.σ. Κούρδοι) αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα».

Ο Ογάν έχει μετατραπεί σε ρυθμιστή της αναμέτρησης. Υπήρξε μέλος του εθνικιστικού MHP και κατήλθε ως ανεξάρτητος. Εκτιμάται πως έλαβε τα ποσοστά του από δυσαρεστημένους με τον Ερντογάν εθνικιστές ψηφοφόρους.

Η Λαϊκή Συμμαχία έχει την πλειοψηφία στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, με το 85% των καλπών να έχουν ανοίξει, η Λαϊκή Συμμαχία (που περιλαμβάνει το AKP του Ερντογάν και το εθνικιστικό MHP) συγκεντρώνει το 50,32% των ψήφων με 325 έδρες στις 600, η Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου (που καλύπτει έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) το 34,65% (214 έδρες), η Συμμαχία για την Εργασία και την Ελευθερία το 9,67% (61 έδρες), ενώ άλλα κόμματα και συμμαχίες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το όριο του 7% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται πως οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο, με τη Συμμαχία Εθνους να είναι απίθανο να επιτύχει από μόνη της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν αποτελεί μέρος της κύριας συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά αντιτίθεται σθεναρά στον Ερντογάν, μετά την καταστολή των μελών του τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Duvar, Anadolu

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v