Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Ελον Μασκ «φλερτάρει» ο Μακρόν για επενδύσεις στη Γαλλία

Ξένες επενδύσεις-ρεκόρ θέλει να κλείσει ο Γάλλος Πρόεδρος στη σύνοδο με επιχειρηματίες «Choose France». Pfizer, IKEA, Morgan Stanley, ανάμεσα στα 28 πρότζεκτ που αναμένει, 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τον Ελον Μασκ «φλερτάρει» ο Μακρόν για επενδύσεις στη Γαλλία

Ξένες επενδύσεις-ρεκόρ διεκδικεί η Γαλλία καθώς ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ της Tesla, σήμερα Δευτέρα στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής Choose France.

Οπως μεταδίδει το Reuters, για τον Πρόεδρο, του οποίου η δημοτικότητα έχει δεχθεί χτύπημα από μια ευρέως αντιδημοφιλή πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, η Σύνοδος είναι μια ευκαιρία να δικαιολογήσει την προσπάθεια του υπέρ των επιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων και να στρέψει την προσοχή του στην προώθηση της βιομηχανίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην εκδήλωση στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί να επενδύσουν συνολικά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα από τότε που ο Μακρόν πραγματοποίησε για πρώτη φορά τη Σύνοδο Κορυφής το 2018.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla θα συναντήσει τον Μακρόν στην επίσημη κατοικία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων προτού παραβρεθεί στο γεύμα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε στο Reuters το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Λεμέρ θα προτείνει στον Μασκ νέες εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία που δημοσιοποίησε ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο. Η Γαλλία προσπάθησε προηγουμένως να πείσει τον Μασκ να χτίσει το ευρωπαϊκό του giga-εργοστάσιο στη χώρα, αλλά επέλεξε τη Γερμανία.

Ερωτηθείς από το BFM TV σχετικά με πιθανές επενδύσεις από τον Μακ, ο Λεμέρ είπε μόνο ότι «όλες οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μηνών ή και ετών».

Η Tesla δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μακρόν έχει προσκαλέσει κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους στο πολυτελές Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ξένες επενδύσεις.

Για τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη, ο οποίος δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2027 μετά από δύο θητείες, αλλά κοιτάζει την κληρονομιά του, η σύνοδος κορυφής προσφέρει μια ευκαιρία να προχωρήσει από μήνες διαμαρτυριών και απεργιών ενάντια στα σχέδιά του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια έως 64.

Επίσης, ανταγωνίζεται σε μία παγκόσμια σκηνή για επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μαγνήτης μετά την εισαγωγή του νόμου τους για τη μείωση του πληθωρισμού.

8.000 θέσεις εργασίας, ποια πρότζεκτ έχουν κλείσει

Η Γαλλία μέχρι στιγμής αναμένει συνολικά 28 επενδυτικά σχέδια από εταιρείες που κυμαίνονται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer έως τη σουηδική εταιρεία επίπλων IKEA και την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley. Συνολικά, τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας.

Η μεγαλύτερη επένδυση είναι ένα πρότζεκτ 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από ταϊβανέζικη κατασκευάστρια μπαταριών αυτοκινήτων στο βόρειο λιμάνι της Δουνκέρκης, το οποίο ανακοίνωσε ο Μακρόν την Παρασκευή.

Ακολουθεί ένα εργοστάσιο εξαρτημάτων μπαταριών 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ επίσης στη Δουνκέρκη σε κοινοπραξία μεταξύ του κινεζικού ομίλου XTC και της γαλλικής εταιρείας Orano.

Η ΙΚΕΑ σχεδιάζει να επενδύσει 906 εκατομμύρια ευρώ έως το 2026, ενώ η Pfizer έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ για να επεκταθεί στη Γαλλία κατά την ίδια περίοδο, ακολουθούμενη από τη βρετανική ανταγωνιστική GSK με 400 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.

Η Morgan Stanley αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία 200 νέων τραπεζικών θέσεων εργασίας στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v