Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Χάος στις αγορές αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Κρούγκμαν: Χάος στις αγορές αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Μια αθέτηση πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποίησε ο Πολ Κρούγκμαν, λίγες εβδομάδες προτού λήξει η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τον Ιούνιο.

«Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να πανικοβαλλόμαστε αν όντως υπάρξει τεχνική χρεοκοπία, επειδή το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές» δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η ίδια ύπαρξη του ανώτατου ορίου του χρέους δεν έχει νόημα, καθώς το Κογκρέσο ψηφίζει για την αύξηση του ορίου δανεισμού αφού έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί κρατική χρηματοδότηση. Αυτό είναι παρόμοιο με το να παραγγείλεις ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο και να αρνηθείς να το πληρώσεις, είπε.

«Τίποτα από αυτά δεν αφορά θεμελιώδεις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες ή τη φορολογία ή το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αυτό αφορά το αν, για πολιτικούς λόγους, το κόμμα που ελέγχει ένα σώμα του Κογκρέσου μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αρνηθούν υποσχέσεις που έχουν ήδη δοθεί», πρόσθεσε ο Κρούγκμαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v