Ανάπτυξη 0,1% για την ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Και η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat δείχνει ότι οι χώρες του ευρώ απέφυγαν την ύφεση. Ανοδικά η απασχόληση. Αναλυτικά τα στοιχεία (πίνακας). Στάσιμη η γερμανική οικονομία σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% ετησίως.

Ανάπτυξη 0,1% για την ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ και είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στη ζώνη του ευρώ και +1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Οπως θυμίζει η Eurostat, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% (μετά από +0,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ

Ο αριθμός των απασχολουμένων ενισχύθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, μετά από +1,5% στη ζώνη του ευρώ και +1,3% στην ΕΕ στην τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στάσιμη η γερμανική οικονομία σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v