Wells Fargo: Καταβάλλει αποζημίωση $1 δισ. για παραπλάνηση επενδυτών

Ο διακανονισμός, ύστερα από ομαδική αγωγή μετόχων, ακολουθεί αντίστοιχες συμφωνίες συμμόρφωσης της τράπεζας, που τα τελευταία χρόνια πλησιάζουν τα 4 δισ. δολάρια.

Wells Fargo: Καταβάλλει αποζημίωση $1 δισ. για παραπλάνηση επενδυτών

Η Wells Fargo θα πληρώσει 1 δισ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή μετόχων που την εγκαλούν για παραπλανητικές δηλώσεις συμμόρφωσης προς τις ομοσπονδιακές εντολές, μετά το σκάνδαλο του 2016 που αφορούσε το άνοιγμα μη εξουσιοδοτημένων λογαριασμών πελατών.

Πρόκειται για έναν από τους έξι μεγαλύτερους ομαδικούς διακανονισμούς της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους των επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδυτές μήνυσαν την τράπεζα το 2020 ισχυριζόμενοι ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Tim Sloan και άλλα στελέχη έκαναν παραπλανητικές δηλώσεις ενώπιον του Κογκρέσου, επενδυτών και μέσων ενημέρωσης.

Οι επενδυτές ισχυρίστηκαν ότι τα στελέχη παρουσίασαν ένα πολύ ρόδινο σενάριο αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις ρυθμιστικές αρχές, αποκρύπτοντας ότι αρχικά σχέδιά τους είχαν ήδη απορριφθεί.

Τα έσοδα του διακανονισμού θα διατεθούν στους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Wells Fargo από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 12 Μαρτίου 2020.

Οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του διακανονισμού, τον οποίο αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Η συμφωνία ακολουθεί προηγούμενο διακανονισμό ύψους 800 εκατ. δολ. πριν από τέσσερα χρόνια, σχετικά με δύο σκάνδαλα ψεύτικων λογαριασμών της τράπεζας. Επίσης, το 2020 η Wells Fargo συμφώνησε να πληρώσει 3 δισ. δολάρια για να κλείσει έρευνες των αμερικανικών αρχών που αφορούσαν εκτεταμένες καταχρηστικές πρακτικές πωλήσεων έναντι πελατών για πάνω από μια δεκαετία. Μάλιστα, τότε είχε αποκαλυφθεί ένα περιβάλλον υψηλής εργασιακής πίεσης που οδηγούσε στρατιές εργαζομένων χαμηλών κλιμακίων να παραβιάσουν τον νόμο - και που σε πολλές περιπτώσεις έχασαν τη δουλειά τους μετά από εσωτερικούς ελέγχους. Πολλοί μέσα στην τράπεζα αναφέρθηκαν στις καταχρηστικές πρακτικές ως «παιχνίδι», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v