Γέλεν: Παγκόσμιος πανικός αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ κρέμεται από μια κλωστή, προειδοποίησε η Τζάνετ Γέλεν, καλώντας το Κογκρέσο να καταλείξει σε συμφωνία για το όριο του χρέους.

Γέλεν: Παγκόσμιος πανικός αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι μια αθέτηση πληρωμών θα προκαλούσε ύφεση, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Η Γέλεν τόνισε σε μια συγκέντρωση τραπεζιτών ότι η άνευ προηγουμένου οικονομική και χρηματοικονομική κρίση που θα προκαλούνταν θα συνοδευόταν από διαταραχές στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, της επιβολής του νόμου, της ασφάλειας των συνόρων και της εθνικής άμυνας και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σειρά από χρηματοοικονομικές αγορές να καταρρέουν - με τον πανικό που θα επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο να πυροδοτεί margin calls, φυγή κεφαλαίων και μαζικές πωλήσεις».

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κα. Γέλεν επανέλαβε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου εφόσον δεν υπάρξει αύξηση ορίου χρέους.

Μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα είχε σοβαρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες, προειδοποίησε.

«Η οικονομία μας θα βρεθεί ξαφνικά σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και χρηματοοικονομική καταιγίδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι 66 εκατομμύρια δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης και εκατομμύρια βετεράνοι και οικογένειες στρατιωτικών πιθανότατα θα μείνουν απλήρωτοι. «Και το εισοδηματικό σοκ που θα προκύψει θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση που θα καταστρέψει πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ» σημείωσε.

Η Γέλεν σημείωσε ακόμα ότι η αντιπαράθεση σχετικά με το όριο του ομοσπονδιακού χρέους αυξάνει ήδη το κόστος δανεισμού και αυξάνει το βάρος του χρέους της χώρας.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, αντιμετωπίζουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία των ΗΠΑ» τόνισε η Γέλεν σε δηλώσεις της στην Independent Community Bankers of America.

«Η οικονομία των ΗΠΑ κρέμεται από μια κλωστή» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v