Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Επιχείρηση «συγκράτησης» της λίρας πάση θυσία

Ποια νέα μέτρα παίρνει η κεντρική τράπεζα πριν από τον β' γύρο των εκλογών. Σύστημα άμυνας απέναντι στο σκληρό δολάριο και διάχυτοι φόβοι για υποτίμηση μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Τουρκία: Επιχείρηση «συγκράτησης» της λίρας πάση θυσία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί πάση θυσία να υπερασπιστεί τη λίρα ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με μπαράζ νέων κανονισμών που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για δολάρια.

Μετά το αβαντάζ Ερντογάν που προέκυψε από την κάλπη του πρώτου γύρου, σήμερα  Τετάρτη η κεντρική τράπεζα μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Επίσης, ζητήθηκε από τις τράπεζες να κατευθύνουν την εταιρική ζήτηση για σκληρό νόμισμα στην αγορά προθεσμιακών μη παραδοτέων, εκτός εάν έχουν άμεσες ανάγκες.

Οι τουρκικές αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν σταθερή τη λίρα, αλλά και να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο νόμισμα-βαρόμετρο της οικονομικής υγείας της χώρας.

Η αναμενόμενη υποτίμηση τους επόμενους μήνες - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις κάλπες της 28ης Μαΐου - αυξάνει τη ζήτηση για δολάρια, σε μια συγκυρία που η πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν έχει ήδη αφήσει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία εκτεθειμένα σε selloff.

«Μέχρι τον δεύτερο γύρο η πρόσβαση στο συνάλλαγμα θα είναι περιορισμένη και πιο ακριβή από τη διατραπεζική αγορά για τους ιδιώτες επενδυτές. Βλέπουμε ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσαγρί Κουτμάν, ειδικός επί της τουρκικής αγοράς στην KNG Securities με έδρα το Λονδίνο.

Η παρότρυνση των ανθρώπων να αφήσουν τα δολάρια κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη. Νέος κανονισμός την Τετάρτη εισήγαγε έναν επιπλέον στόχο για τις τράπεζες, ώστε να μετατρέψουν τα κεφάλαια των πελατών τους από σκληρό νόμισμα σε λίρες.

Άλλα νέα μέτρα που προσπαθούν να μειώσουν την πίεση στη λίρα περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών και αγορές χρυσού.

Μια νέα νίκη Ερντογάν πιθανώς θα σημάνει συνέχιση των ασταθών οικονομικών πολιτικών που συνέβαλαν σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 80% έναντι του δολαρίου από το 2018, όταν η Τουρκία πέρασε στο νέο προεδρικό σύστημα, που έδωσε σαρωτικές εξουσίες στον πρόεδρο.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας του Δημοσίου τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε σε 678 μονάδες βάσης σήμερα Τετάρτη, το υψηλότερο από τον περασμένο Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 172 μονάδων βάσης από την Παρασκευή.

Οι αλλαγές που κυοφορήθηκαν μετά τις εκλογές πιθανότατα «θα ωθήσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε λίρες και θα ρίξουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε λίρες», δήλωσε ο Τσαγντάς Ντογάν, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v