IΙF: Στα $304,9 τρισ. το παγκόσμιο χρέος το πρώτο τρίμηνο

Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα $45 τρισ. υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα πριν από την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, προειδοποίησε το IIF.

IΙF: Στα $304,9 τρισ. το παγκόσμιο χρέος το πρώτο τρίμηνο

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2022 στα 304,9 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο μετά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία. 

«Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα 45 τρισ. δολάρια υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς» δήλωσε το IIF.

Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2021, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 335%, πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος για υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, ενώ «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες για την εθνική άμυνα μεσοπρόθεσμα», έγραψαν ερευνητές του IIF.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v