Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mισό δισ. έχασε η EDF Trading σε εποχές ενεργειακού boom

«Σοκαριστικές απώλειες» με οσμή σκανδάλου στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, που επανακρατικοποιήθηκε πρόσφατα.

Mισό δισ. έχασε η EDF Trading σε εποχές ενεργειακού boom

Οι επιχειρήσεις trading ηλεκτρικής ενέργειας της Electricite de France SA έχασαν έως και 480 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της απροσδόκητης αύξησης των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη το φθινόπωρο του 2021, σύμφωνα με πρώην trader που μήνυσε την εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Ο Ρούπερτ Πάρι, παίρνοντας πλέον αποστάσεις ασφαλείας από το Λονδίνο, αποκαλύπτει ότι επανειλημμένα εξέφρασε ανησυχίες για σκόπιμα εσφαλμένη σήμανση τιμών ενόψει της τεράστιας εμπορικής ζημίας, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Η EDF Trading λέει ότι απολύθηκε λόγω διαρροής πληροφοριών σχετικά με τις απώλειες.

Οι traders πουλούσαν γαλλικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα του 2021 παίρνοντας «απερίσκεπτες και αδικαιολόγητα επικίνδυνες» θέσεις, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν, κατέθεσε ο Πάρι στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2021 οι απώλειες έφτασαν τα 480 εκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι δικηγόροι της EDF.

Ο Μαρσέλο Ρομάνο, chief trade officer για την Ευρώπη που παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Ιούλιο, δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι απώλειες ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστες και «σοκαριστικές». 

Η EDF, που ανήκει στο γαλλικό Δημόσιο, ένας από τους μεγαλύτερους traders ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αποκαλύψει το μέγεθος των ζημιών. Η αύξηση των τιμών ενέργειας, λόγω μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία, οδήγησε τις αγορές σε επίπεδα ρεκόρ και για πολλούς οίκους σήμανε το ξεκίνημα μιας χρονιάς κερδών. Αλλά για ορισμένους οι διακυμάνσεις των τιμών έφεραν τεράστιες απώλειες.

«Η EDF Trading διεξήγαγε ενδελεχείς έρευνες για τις απώλειες», είπε ένας εκπρόσωπός της. «Οι έρευνες δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιος είχε παραβιάσει τα ρυθμιστικά πρότυπα».

Οι τιμές της γαλλικής ενέργειας αυξήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία 

«Το να χάσεις τέτοια τεράστια χρηματικά ποσά είναι αρκετά κακό, αλλά το να τα χάσεις μέσω εσκεμμένης εσφαλμένης σήμανσης δεν είναι απλώς παραβίαση κανόνων, είναι ανέντιμο», κατέθεσε ο Πάρι. 

Ο ίδιος είπε ότι οι συναλλαγές που επόπτευσε ο ίδιος τον τελευταίο χρόνο που εργάστηκε στην EDF κατέγραψαν κέρδη 35 εκατ. ευρώ.

«Ήταν ακραίο. Για μήνες λέγαμε γι' αυτές τις θέσεις, πιστεύοντας ότι σε μια ακραία περίπτωση θα μπορούσαμε να χάσουμε 50 εκατομμύρια. Τα 400 εκατομμύρια ήταν συγκλονιστικό μέγεθος», είπε από την πλευρά του ο Ρομάνο.

Οι δικηγόροι της EDF κατέθεσαν πως «είναι ψευδής» ο ισχυρισμός του Πάρι ότι εκδιώχθηκε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη δραστηριότητα σήμανσης και trading στο γαλλικό γραφείο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v