Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυρίζει κόντρα άνεμος στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τα επιτόκια της ΕΚΤ πιάνουν κορυφή, ο ανταγωνισμός εντείνεται και οι αποταμιευτές μετατοπίζουν χρήματα σε προθεσμιακούς, πιο αποδοτικούς λογαριασμούς. Ως αποτέλεσμα, ο ούριος άνεμος που διαπνέει εδώ και χρόνια την τραπεζική κερδοφορία γυρίζει κόντρα.

Γυρίζει κόντρα άνεμος στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η έκρηξη στα έσοδα από δανεισμό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζει να ξεφουσκώνει, καθώς πλέον πληρώνουν περισσότερα για καταθέσεις ενώ τα επιτόκια πλησιάζουν στο απόγειό τους, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κατέγραψαν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σπάζοντας ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών αλμάτων που είχαν ενισχύσει την κερδοφορία τους πέρυσι. Αρκετοί τραπεζίτες επεσήμαναν ως βασικούς λόγους την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού και την επιταχυνόμενη τάση πελατών να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς υψηλότερης απόδοσης.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο «μάλλον έπιασαν κορυφή για φέτος», δήλωσε η Bettina Orlopp, CFO της Commerzbank. Ωστόσο, θα παραμείνoυν πολύ πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν που ήταν πριν αρχίσει το ράλι επιτοκίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρυσι, είπε.

Τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών από τόκους αρχίζουν να διολισθαίνουν 

Είναι το πιο ξεκάθαρο δείγμα μέχρι τώρα ότι κοπάζει ο δυνατός ούριος άνεμος που έχει απολαύσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας. Το πρωτοφανές αυξητικό σερί των επιτοκίων πρόσφερε στις τράπεζες όχι μόνο μεγάλα και απροσδόκητα κέρδη από τα χρήματα που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, αλλά και τους επέτρεψε να αυξήσουν τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν, ενώ παράλληλα παρέμειναν φειδωλές σε αντίστοιχη κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες.

Τώρα, ωστόσο, οι αποταμιευτές μετατοπίζουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους από λογαριασμούς όψεως σε προθεσμιακούς, που αποδίδουν πολύ περισσότερο. Η τάση επιταχύνεται από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε να αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική της. 

Αρκετές τράπεζες δήλωσαν ακόμη ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός τις αναγκάζει να προσφέρουν καλύτερους όρους. Η Orlopp εκτίμησε ότι η Commerzbank «θα καταλήξει να μοιράζεται το ένα τρίτο των κερδών από τις καταθέσεις με πελάτες μέχρι το τέλος του έτους», από μόλις 15% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, δήλωσε ότι το ποσοστό μετακύλισης θα αυξηθεί από 10% σε 40% την ίδια περίοδο.

Οι αποταμιευτές αφήνουν τους λογαριασμούς όψεως και επιλέγουν προθεσμιακές καταθέσεις

Το τέλος του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ — που αναμένεται φέτος — θα παίξει επίσης ρόλο, καθώς θα επιτρέψει τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που κερδίζουν οι τράπεζες από τον δανεισμό τους και αυτών που προσφέρουν για να αντλήσουν χρήματα από τους πελάτες.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους πιθανότατα θα κορυφωθούν το τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο, δήλωσε ο Orcel. Αυτό οφείλεται στο ότι «ο συνδυασμός επιτοκίων στην Ευρώπη φτάνει στο μέγιστο επίπεδο και η μετακύλιση είναι υψηλότερη», είπε.

«Εάν συμβούν όλα αυτά, πολύ σύντομα θα γυρίσει κόντρα ο ούριος άνεμος για τα τραπεζικά κέρδη», είπε ο Orcel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v