ΠΟΥ: Κατακόρυφη αύξηση θανάτων λόγω κλιματικής αλλαγής

Πάνω από 9 εκατ. θάνατοι ετησίως έως τα τέλη του αιώνα. Προβλέπεται αύξηση επιδημιών και δυσχεραίνεται η παροχή υπηρεσιών υγείας. «Οι πόροι εξαντλούνται, η πρόοδος δεκαετιών υπονομεύεται».

ΠΟΥ: Κατακόρυφη αύξηση θανάτων λόγω κλιματικής αλλαγής

Πάνω από 9 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με το κλίμα θα μπορούσε να επιφέρει ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα η άνοδος της θερμοκρασίας, ανέφερε σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μάλιστα, παρότι συμβάλλουν λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές, οι αφρικανικές χώρες, τα φτωχότερα και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015, έχει συμφωνηθεί τα κράτη να εργαστούν για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας και για τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας για όλους.

«Όλες οι πτυχές της υγείας επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή – από τον καθαρό αέρα, το νερό και το έδαφος μέχρι τα μέσα διατροφής και διαβίωσης», αναφέρεται. «Περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία, θα υπονομεύσει πρόοδο δεκαετιών στην παγκόσμια υγεία και θα παραβεί τις συλλογικές μας δεσμεύσεις».

Η αλλαγή στα δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης απειλεί επίσης να ευνοήσει τη μετάδοση ασθενειών από κουνούπια, τσιμπούρια και τρωκτικά, που ήδη εξαπλώνονται σε νέες περιοχές προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 700.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Ενώ ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία και άλλες αντιμετωπίζουν πλημμύρες και συγκρούσεις, οι εστίες ασθενειών - όπως του ιού Marburg, της χολέρας και της άγριας πολιομυελίτιδας - εξαντλούν συχνά περιορισμένους πόρους, υγειονομικό προσωπικό και υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v