Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NASA, Μπέζος, Μασκ ενώνουν δυνάμεις για την επόμενη προσσελήνωση

Η εταιρεία Blue Origin του Μπέζος θα αναπτύξει το διαστημόπλοιο Blue Moon, αξίας 7 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αρτεμις V, που έχει στόχο -σύντομα- να διευκολύνει τα ταξίδια προς το φεγγάρι.

NASA, Μπέζος, Μασκ ενώνουν δυνάμεις για την επόμενη προσσελήνωση

Τις υπηρεσίες της εταιρείας αεροδιαστημικής Blue Origin του Τζεφ Μπέζος (φωτ.) θα αξιοποιήσει η αμερικανική NASA στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα δεύτερο διαστημικό σκάφος προσσελήνωσης επιβατών, στο πλαίσιο του προγράμματος Αρτεμις που έχει στόχο να ξαναστείλει ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία θα ενώσει δυνάμεις με τη SρaceX του Έλον Μασκ, που επίσης είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη του προγράμματος προσσελήνωσης, ανέφερε η NASA. Η Blue Origin συνεργάζεται επίσης με «βαριά» ονόματα, όπως η Boeing και η Lockheed Martin.

«Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στο Αρτεμις V», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζον Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Blue Origin για τη μεταφορά στη Σελήνη.

Η NASA είπε ότι το συμβόλαιό της είναι αξίας περίπου 3,4 δισ. δολαρίων και η Blue Origin θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος, που συνολικά φτάνει τα 7 δισ. δολάρια περίπου.

Η Blue Origin θα αναπτύξει το Blue Moon, ένα σχέδιο διαστημικού σκάφους που παρουσίασε η εταιρεία το 2019. Για να φτάσει στο φεγγάρι, το σκάφος θα εκτοξευτεί από τον πύραυλο επόμενης γενιάς New Glenn.

Στόχος είναι το Blue Moon να μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι για την αποστολή Aρτεμις V της NASA, την πέμπτη μεγάλη πτήση του προγράμματος. Με τον δηλωμένο στόχο της προσεδάφισης της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου ατόμου στο φεγγάρι, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το πρόγραμμα έχει ως αποστολή τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στη σεληνιακή επιφάνεια, ξεκινώντας μια σειρά επιβατηγών πτήσεων στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v