Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» SRB για toο big to fail τράπεζες στην ευρωζώνη

Οι ανάγκες μιας παγκοσμίως συστημικά σημαντικής τράπεζας δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών της ευρωζώνης, προειδοποίησε το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης.

«Καμπανάκι» SRB για toο big to fail τράπεζες στην ευρωζώνη

Η πτώχευση της Credit Suisse δείχνει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα χρειάζονταν στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση πτώχευσης, σύμφωνα με το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης (SRB).

Η περίπτωση της ελβετικής τράπεζας κατέστησε σαφές ότι οι ανάγκες μιας  παγκοσμίως συστημικά σημαντικής τράπεζας που θα περιερχόταν σε κρίση δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς και από κάποιον πρόσθετο μηχανισμό διευκόλυνσης, προειδοποίησε το SRB σε αξιωματούχους κρατών μελών του μπλοκ την περασμένη εβδομάδα σε μια παρουσίαση κεκλεισμένων των θυρών, την οποία έχει δει το Bloomberg.

Μετά την κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη στήριξη πτωχευμένων τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων. Το γεγονός ότι οι Ελβετοί πολίτες και η κεντρική τράπεζα της χώρας έπρεπε να παράσχουν στήριξη για την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι οι κορυφαίες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν.

Η Eθνική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να παράσχει επιπλέον γραμμές ρευστότητας 200 δισ. ελβετικών φράγκων (223 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικά ως μέρος της συμφωνίας της Credit Suisse.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρώσει τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης (SRF) έως το τέλος του τρέχοντος έτους και εργάζεται για να διπλασιάσει το μέγεθος αυτής της διευκόλυνσης με έναν μηχανισμό στήριξης. Το SRF βασίζεται σε συνεισφορές από τράπεζες και ανήλθε σε 66 δισ. ευρώ (71,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούλιο. 

«Η ελβετική υπόθεση επιβεβαίωσε ότι οι ανάγκες μιας παγκοσμίως συστημικά σημαντικής τράπεζας θα μπορούσαν να μην καλύπτονται από το SRF και τον μηχανισμό στήριξής του», σύμφωνα με την παρουσίαση του Σεμπαστιάνο Λαβιόλα, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του SRB. «Απαιτείται ακόμη η συμμετοχή του Ευρωσυστήματος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v