Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν τα βρίσκουν για την πυρηνική ενέργεια Γαλλία-Γερμανία

Συμφωνούν ότι διαφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών. Οι κόκκινες γραμμές και οι πράσινες διαφωνίες σχετικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τις ανανεώσιμες πηγές, στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση.

Δεν τα βρίσκουν για την πυρηνική ενέργεια Γαλλία-Γερμανία
Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν φαίνεται να οδεύουν προς συμβιβασμό για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθαρότερη ενέργεια, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που ορθώνονται προς την επίτευξη συμφωνίας για την προώθηση του Green Deal της ΕΕ.

Το Παρίσι θέλει να εξασφαλίσει την ίδια μεταχείριση για την ενέργεια που παράγεται από τον στόλο των αντιδραστήρων του, όπως και για την ενέργεια από πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Γι' αυτό και την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησε την επικύρωση του ευρωπαϊκού νόμου που αποσκοπεί στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη σουηδική προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η «πυρηνική» διαμάχη έως τα τέλη Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ (φωτ.) και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφεραν κατά τη διάρκεια ακρόασης της γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα ότι οι απόψεις τους παραμένουν πολύ διαφορετικές.

Κόκκινη γραμμή, πράσινη ενέργεια

«Ο Ρόμπερτ γνωρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απόλυτη κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία, απλώς και μόνο επειδή αποτελεί μέρος της οικονομικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας», είπε ο Λεμέρ μέσω βίντεο. «Μια χώρα στην Ευρώπη δεν έχει πολλές κόκκινες γραμμές, οπότε, όπου υπάρχουν, είναι σημαντικό να τις σεβόμαστε», δήλωσε καλώντας για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσεων και την επίτευξη συμβιβασμού.

Ο Χάμπεκ απάντησε, επίσης μέσω βίντεοσύνδεσης, ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει ως έχει η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτή τη γραμμή εμείς, η Γερμανία, δεν θέλουμε να τη διαβούμε: Η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι το ίδιο», είπε στους βουλευτές. «Αυτό αποφασίστηκε και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Η Γαλλία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς της χρησιμοποιώντας πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ η Γερμανία έκλεισε τους εναπομείναντες δικούς της τον περασμένο μήνα. Η γαλλική κυβέρνηση έχει σχηματίσει μεγάλη συμμαχία για να επιταχύνει την ανάπτυξή της, υπογραμμίζοντας ότι 16 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το καύσιμο. Η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία δεν θέλουν τη χρήση του.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ ζήτησε «τεχνολογική ουδετερότητα» σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v